Lars Tysklind, Lars-Arne Staxäng, räktrålaren Saibon i Kungshamn
Lars Tysklind, Lars-Arne Staxäng, räktrålaren Saibon i Kungshamn

S-politiker förskönar felaktigt beslut

Lars-Arne Staxäng (M) och Lars Tysklind (L): S-beslutet innebär nedläggning av fisket.

ANNONS
|

Replik till Louise Thunström och Jan-Olof Larsson 10 maj

Vi blev faktiskt mycket förvånade över att de socialdemokratiska politikerna Louise Thunström och Jan-Olof Larsson faktiskt försvarar den Socialdemokratiska kongressens beslut att totalt förbjuda bottentrålning i Sverige. På något annat sätt kunde vi inte tolka deras debattartikel i Bohusläningen. Vi har full förståelse för att de är frustrerade över att deras partikamrater röstade emot deras och partledningens förslag om att avslå motionen om totalt trålningsförbud i Sverige. Ett beslut som Jan-Olof Larsson tidigare kommenterade så här: ”Man kunde lika gärna ha förbjudit traktorer inom lantbruket” slut citat.

ANNONS

Vi har alla varit i politiken länge, och vet hur frustrerande det är att se det egna partiet ta beslut som inte är utredda och förankrade. Ett sådant beslut var just det beslutet på den socialdemokratiska kongressen i Göteborg där man faktiskt beslöt att lägga ner delar av det svenska fisket.

Det hjälper faktiskt inte att debattörerna retoriskt försöker att föra fram att kongressens beslut är något annat. Det lurar möjligtvis någon lojal partikamrat, men beslutet var faktiskt följande:

Verka för ett förbud mot bottentrålning i hela Sverige

Styra tilldelningen av fisketillstånd för svenska fiskare mot fiske med passiva redskap

Verka för att märkning om fiskemetod införs på alla fiskprodukter

Verka för ett förbud mot bottentrålning inom europeiska flottan

Därför skulle det vara mycket ärligare av debattörerna att föra fram att kongressens beslut blev fel, och att man tänker arbeta för en förändring i frågan. Att försöka föra fram att kongressens beslut inte har någon praktisk betydelse i verkligheten är att föra alla bakom ljuset.

Därför så tänker vi båda i frågor och i interpellationer till ansvarigt statsråd, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, fråga vad som gäller i saken, och hur regeringen kommer att hantera kongressens beslut.

ANNONS

Lars-Arne Staxäng (M)

Lars Tysklind (L)

Riksdagsledamöter

Bohuslän

ANNONS