Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Peter Hansson, Stefan Bräkh, Anders Johansson och Martin "Märda" Andersson är Sabotage 2010.

Sabotage jubilerar med Sabbath

För 25 år sedan hade Uddevallabandet Sabotage sitt första rep. För 40 år sedan, just i dag, släppte Black Sabbath sin första skiva. Sabotage, som varit trogna Black Sabbaths repertoar sedan starten, är redo för dubbelt jubileum.

Medlemmar har kommit och gått i Sabotage, och det har sagts att i stort sett alla hårdrocksgitarrister någon gång har spelat i bandet. Möjligen en sanning med modifikation, men när Anders Johansson, Stefan Bräkh, Martin "Märda" Andersson och Peter Hansson summerar räknar de åtminstone till sju.

– Jag har varit med tre gånger, säger Märda.

– Vi var tre personer från början, ett tag var vi sex man och hade keyboard och grejer och spelade eget material.

Sedan 1996 har dock bandet, som startade som ett festband på MC-klubben Bengalos, spelat uteslutande Sabbath-låtar.

– När vi spelar nu är det oftast på begäran, berättar Anders Johansson, som tillsammans med Stefan Bräkh utgör de kvarvarande medlemmarna av orginaltrion.

När Sabotage jubilerar, 25 år för egen del och 40 för Black Sabbaths del, i kväll kommer första set att vara ett komplett genomdrag av albumet Black Sabbath.

– Det fanns två pressningar, där en låt skilde sig. Men vi kör båda, säger Anders Johansson.

Det blir även släppfest för en Sabotage-DVD som spelades in när bandet firade 20 år. En episod som skvallrar lite om bandets kultstatus i Uddevalla.

– Vi hade 446 betalande, utan annonser eller affischering, säger Stefan Bräkh.

Bandet toppar sin spelning med en DJ som kör enbart hårdrock under kvällen. Själva plockar de sin repertoar från den period då Ozzy Osbourne var frontfigur i Black Sabbath.

– Spelar vi egentligen någon låt från själva Sabotage-skivan? funderar Märda.

– Introt... vi kör introt till Supertzar! Konstaterar Peter Hansson.

Så vad är grejen med Black Sabbath?

– Ärligt talat. Hur många kan säga att de har skapat en egen musikstil? Det var ju de som skapade hårdrocken. Tycker vi i alla fall... säger Peter Hansson.

– Det var det! Säger Märda bestämt.

– Vi har spelat deras låtar i 25 år, och det känns som att vi fortfarande håller på att lära oss dem, säger Anders Johansson.