Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Samlar upp oljeklumpar utanför Lysekil

Olja från utsläppet vid Skagen har flutit land i Lysekil och på Smögen.

Kustbevakningen och räddningstjänsten arbetar tillsammans för att ta upp de ilandflutna - oljeklumparna. Under kvällen har samlar man upp oljeklumpar utanför Lysekil i höjd med Stora Kornö. Tidigare har man hittat klumpra i vattenbrynet utanför Gåsö och utanför Smögen. Hittills har man bara hittat en mindre mängd.  Det handlar om litervis med klumpar, som i det här sammanhanget är lite så det gick att ta upp med hink och spade. Kustbevakningen söker av kusten, från Gåseskäret upp mot Smögen, med ribbåtar, vattenskoter och strandbekämpare som är en mindre båt som är speciellt byggd för oljeupptagning. Scanningen av kusten kommer att fortsätta till det blir mörkt. Det ska bli sämre väder i morgon onsdag och det är ännu oklart om sökinsatsen fortsätter då.

Miljöskyddsfartyget KBV 048 fortsätter saneringsarbetet tillsammans med det danska fartyget och med assistans från Sjöräddningssällskapet och Räddningtjänsten. Tidigare har man  lyckats samla upp mellan 6 000 och 7 000 liter ren olja och en större mängd olja blandat med vatten, oljeemulsion.

Du som hittar olja kan tipsa kustbevakningen via mejl till [email protected], tala om vilken plats du sett olja på och Kustbevakningen tar gärna emot en bild också så att de lättare kan göra en bedömning.