Se över din båtförsäkring: "Alla går på grund"

Under fjolårets varma sommar ökade antalet grundstötningar i landet med över 20 procent jämfört med året innan. När det nu åter är dags för sjösättning erbjuder Länsförsäkringar en tjänst som märker ut de 60 mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten.

|

Påsken är lite av ett startskott för båtsäsongen och i Göteborg och Bohuslän är folk i full färd med att göra sina båtar sjödugliga. Men det finns ett och annat att tänka på när båten väl är sjösatt.

Förra sommaren var det ovanligt många som gick på grund. Enligt Länsförsäkringars skadespecialist Peter Larsson var detta en naturlig följd av att det varma vädret lockade till fler utflykter bland kobbar och skär, samtidigt som det var lågt vatten.

60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten

– De allra flesta går faktiskt på grund i sina hemmavatten. Förra året var det många som i sin anmälan till försäkringsbolaget förklarade att de åkt där man alltid åkt, men nya förutsättningar med lägre vatten än vanligt ställde till det, förklarar Peter Larsson.

Peter Larsson, skadespecialist på Länsförsäkringar.
Peter Larsson, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Grundkollen ska påminna

Även i år räknar han med att många, även erfarna båtägare, kommer gå på grund.

– Det finns två typer av skeppare. De som har gått på grund och de som ska gå på grund. Det finns många som skäms för att ha gått på grund men det ska man inte göra, alla kan göra det.

Som en service för västkustens båtfolk har Länsförsäkringar nu med hjälp av Sjöräddningen tagit fram Grundkollen, en karta över de 60 mest olycksdrabbade grunden utanför Göteborg och Bohuslän.

– De flesta båtmänniskor har redan bra koll på var de värsta grunden finns. Men vi vill genom Grundkollen påminna alla som är ute med sina båtar om var olycksdrabbade grund ligger och kanske starta lite snackisar kring detta. Det är lätt att bli hemmablind, även i de vatten där man ofta rör sig, säger Dan-Ove Andreasson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar.

Välj försäkring noggrant

På Länsförsäkringar, som är Sveriges största båtförsäkringsbolag, tycker man det är mycket viktigt att tänka igenom sitt val av försäkring.

Räkna ut vad din båtförsäkring kostar

– Läs villkoren och se inte bara till premien. En billig försäkring som inte ersätter något är inte värd att ha när olyckan väl är framme, säger Peter Larsson.

God kontakt med verkstäder

Om du går på grund med din fritidsbåt är det viktigt att snabbt få en överblick över skadorna.

– Tar båten in vatten så kör direkt in till land, en sjunkning är mycket värre än en grundstötning. Oavsett så bör du omgående ta kontakt med någon som kan titta på båten och bedöma skadorna. Vi samarbetar i princip med alla verkstäder som finns på västkusten, berättar Peter.

Länsförsäkringar för själva dialogen med verkstaden som med foton som hjälp berättar vad som hänt och lämnar en kalkyl på vad det kostar att åtgärda.

– Eftersom vi har en god kontakt med verkstäderna kan vi ofta göra klart allt på telefon och då tar det bara några timmar innan det är löst. Vi är erkänt bra och snabba och vi vet om att båtsäsongen är kort, det ska inte vara vårt fel att båtdagar försvinner för kunden.

Navigera uppmärksamt

En av de vanligaste anledningarna till grundstötningar är enligt Peter Larsson att man har för stort förtroende för sin plotter, det digitala sjökort som är båtens GPS-navigator.

– Lita inte blint på din plotter, den visar inte alltid helt korrekt. När det var nytt med GPS i bilen visade de ibland att man åkte bredvid vägen och så är det fortfarande med plottrar, de är inte helt tillförlitliga och det beror på att kartorna ofta är baserade på gamla sjökort som kanske togs fram för många år sedan. Ju nyare kort, desto bättre noggrannhet!

Vad ska man göra då?

– Var uppmärksam, håll dig uppdaterad och ge dig inte ut i vatten som din båt inte klarar av. Och använd flytväst!

Fakta: Båtförsäkring hos Länsförsäkringar

Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar och båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land samt alla ombord.

Med BAS-försäkring får du ett bra grundskydd och med MAX-försäkringen är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

Om du har förarintyg kan du sänka priset på din båtförsäkring med tio procent och har du dessutom gjort åtgärder för att minska skaderisken kan du få ytterligare 30 procent. Läs mer om det här.