Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sebastian - en enastående ung ledare

Sebastian Stjern, 30 år, med rötter i Grebbestad och grundare av skjortföretaget The Fair Tailor, har fått Juniorhandelskammarens pris Ten Outstanding Young Persons Award och får representera Sverige i världsfinalen i höst.

Vad tycker du om priset?

– Jätteroligt. och en fantastisk ära. Det är ju som att vinna ett SM-guld. Priset har också fått mig att fundera över rollen som ledare.

Berätta om företaget!

– Vi har tillsammans med en biståndsorganisation byggt upp en produktionsanläggning i Nepal med syftet att människor ska bli självförsörjande. Vi har lånat dem pengar till inköp av maskiner. De är våra enda leverantörer. Vi betalar så att de kan hålla en minimikapacitet och försöker att få fler att producera där. I fjol sysselsattes i genomsitt tre och en halv person. När jag var i Nepal senast var det nio personer i produktionen.

– Vårt huvudfokus är rättvis produktion, med justa arbetsvillkor. Miljöaspekten kommer in eftersom vi antingen säljer skjortor som är gjorda i bästa bomullskvalitén och som därmed håller länge eller skjortor i ekologisk bomull.

Du har tidigare som ingenjör arbetat med bland annat projektledning för Volvo. Varför har du satsat på textilbranschen?

– Jag känner att det jag gör kan göra skillnad och då är det svårt att inte lägga kraft och energi på att göra det bättre för människor.

Vad har du för relation till Grebbestad nu?

– Mina föräldrar Lennart och Berit bor kvar där. Jag är hemma titt som tätt och kommer att vara där rätt mycket i sommar.