Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Peter Boije lärde sig spela gitarr på fritidsgården i Uddevalla. Med samma händer, men med betydligt mer erfarenhet, släpper han och hans band nu sitt andra album, Dansmus.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Sent genombrott blev en räddning

13 år efter att bandet bildats på Agnebergsgymnasiet släppte Peter Boije och Folk sitt debutalbum Stenen, för två år sedan.

Nu har gruppen fått upp farten ordentligt – förra veckan släppte de uppföljaren Dansmus. Och med lite tur kan det bli ännu mer musik för bohusläningarna i exil.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I slutet av 2011 släppte kvartetten Peter Boije och Folk sitt debutalbum Stenen. Då hade det gått ungefär 13 år sedan gruppen bildades i Uddevalla. Men den här gången har albumprocessen gått fortare. För en vecka sedan släppte de sin andra fullängdare, Dansmus.

– Det här var något som bara hände, som en kreativ explosion. Vi spelade in och mixade allt på totalt sex dagar, berättar låtskrivaren och huvudpersonen Peter Boije, född och uppväxt i Uddevalla.

– Det är en ganska lugn rock- och bluesskiva. Ganska lågmäld.

Tonårsglädje

Debuten Stenen var ett album som växte fram under lång tid. Dansmus är i stället en skapelse som har forsat fram betydligt fortare.

– Vi har försökt att få fram en känsla i stället för att gå in och peta. Därför upplever jag helheten på den här skivan som mer sammanknuten, berättar Peter Boije och medger att han tillhör den numera allt minskande skaran som fascineras av albumtänket.

– Jag gillar ju hela plattor. Lyssnar nästan alltid på hela skivor, och många skivor som jag lyssnar på har ett koncept, en röd tråd.

Peter Boije och Folk bildades på Agnebergsgymnasiet under slutet av 90-talet, men det var längesedan någon av medlemmarna bodde i Uddevalla. Flytten gick efter studenten – först till Göteborg och sedan, för Peter Boijes del, till Östersund, där han bor nu. Gymnasietiden i hemstaden upplevde han som en längtan bort, även om han i efterhand kan inse att han hade det ganska bra.

– Det var mycket musikliv bland de yngre, alla skulle spela gitarr och sjunga på olika fester. I efterhand kan jag tycka att det var en bra period, man fick träffa mycket nya människor.

Glad för sent genombrott

Peter Boije är i och med sitt boende i Östersund avskärmad från de övriga tre i bandet, som bor i Göteborg. Gitarristen Karl-Oscar Hedberg har dessutom Kungshamn som bas under perioder. Peter Boije själv är kock, medan övriga tre också har "vanliga" arbeten.

– Det är faktiskt lite märkligt att vi har kunnat hålla ihop det här bandet i alla år, säger Peter Boije.

15 år efter bildandet – men bara två år efter debuten – håller Peter Boije och hans musiker alltså fortfarande ihop musikprojektet. Och den senaste låtskrivarprocessen gick så bra att bandet kanske spottar ur sig ännu mer den närmaste tiden. Med lite tur kommer en ep redan i vinter. Ett lustigt faktum, med tanke på hur lång tid det dröjde innan bandet fick sitt lilla genombrott.

– Efter gymnasiet flyttade vi till Göteborg och spelade på krogar, men vi kom aldrig loss och lyckades inte släppa någon skiva. På något sätt kan jag faktiskt vara glad för det, annars hade vi kanske inte befunnit oss där vi gör nu, menar Peter Boije.