Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Regionråd. Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (FP), Johnny Magnusson (M), Birgitta Losman (MP) och Monica Selin (KD).

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Skatten höjs för att rädda sjukvården

Västra Götalandsregionens nya regering tänker höja skatten med 1,2 miljarder nästa år. Det mesta går direkt till sjukvården. 2016 tar man tag i jourfrågan i norra Bohuslän.

De samarbetande partierna som leder regionen har enats om 35 öre i skattehöjning och den bör de klara att trumfa igenom i regionfullmäktige med ett mandats övervikt. 900 miljoner slukas direkt av sjukvården där de strukturella problemen med överfyllda akutmottagningar, brist på sängplatser, en bristfällig psykiatri och för få ambulanser kräver krafttag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I skuggan av de riktigt stora problemen tänker man också åtgärda primärvårdens och/eller närhälsans jourverksamhet i både norra Bohuslän och på andra ställen där invånarna känner sig orättvist behandlade. Inget av partierna i den regerande femklövern (C, FP, M, MP, KD) tycker det är bra att invånare i Strömstad måste åka till Lysekil för att hitta en öppen jourmottagning nätter och helger.

– Men vi hinner inte åtgärda förrän 2016, säger Jonas Andersson (FP) som blir ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen och därmed regionens tyngste vårdpolitiker.

Även frågan om att länka ihop Göteborg med Norge via ”the missing link”, ett dubbelspår för gods från Kornsjö över Dalsland till Öxnered, är en het fråga. Från Trollhättan till Göteborg är dubbelspåret färdigt sedan flera år.

– Vi samarbetar med Norge i frågan och har en del pengar att stötta det här med. Men det är i sak en nationell fråga. Jag räknar med att dubbelspåret är färdigt 2020 senast, säger Birgitta Losman (MP) ordförande för kollektivtrafiknämnden.

MP har drivit igenom 30-procentig rabatt för studenter som nyttjar Västtrafik, men har fått backa på drömmen om enhetstaxa och sänkta biljettpriser rakt över.

– Vi hade hellre höjt biljettpriserna än skatten. Men i en koalition är det både ett givande och tagande, säger Johnny Magnusson (M) som är nya regionstyrelsens ordförande och den med mest ansvar för helheten i det som händer rent politiskt.

Han beklagar ändå skattehöjningen.

– Vi vet att den kommer olägligt i en tid då många höjer skatterna också ute i kommunerna. Men pengarna är nödvändiga att få in om vi ska får ordning på sjukvården.

En stor del av kassaförstärkningen till sjukvården ska fördelas av de lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna.

– Men vi skickar med adresslappar, säger Magnusson och menar att nämndspolitikerna inte helt ska kunna använda pengarna till vad de vill.

Och en särskilt stor adresslapp ska se till att NU-sjukvårdens underskott på 130–140 miljoner krymper.

Läs också: Skattehöjningen som kan svida

Grönblå koalition kompromissar

Mer pengar till sjukhusvården

Omtag för regionen med grönblå budget