Anton Kristofferson, Nicole Höglind, Matilda Vernersson och Tea Eklund går i åk 3 på Margretegärdeskolan.
Anton Kristofferson, Nicole Höglind, Matilda Vernersson och Tea Eklund går i åk 3 på Margretegärdeskolan.

Skolelever: Alla borde drogtestas

Socialtjänst och skolhälsovård ska hjälpa de elever som drogtestades i samband med polisens insats mot gymnasieskolor förra veckan. Elever Bohusläningen pratat med föreslår att alla drogtestas.

ANNONS
|

Det var för en dryg vecka sedan polisen gick in på fyra gymnasieskolor. Diskret och i civila kläder hämtade de in 15 stycken elever som drogtestades. Det var redan bestämt vilka som skulle testas. Sju av dem visade positivt.

– De är misstänkta för ringa narkotikabrott men nu väntar vi på analysen av provsvaren som kan säga säkert om de var narkotikapåverkade, säger Martin Landberg som ansvarade för polistillslaget.

Några av dem är yngre än 18 år och då kopplas socialtjänst in. Alla som testades har fått frågan om de vill ha samtal med kurator och kommunen kan erbjuda samtalsstöd som behandling på Kompassen.

ANNONS

Att en del gymnasieelever använder droger och i synnerhet cannabis är ett problem som myndigheterna försöker hantera, nu senast med en av de större insatserna på gymnasieskolor.

– Det borde ske oftare. Så man får bort det från skolan. Det går inte helt men kanske minska det, säger Tea Eklund om polisens tillslag.

– Det är ju inte för att man vill sätta dit dem utan för att hjälpa de som farit illa, säger Nicole Höglind.

De går i åk 3 på Margretegärde. Precis som derasklasskompisar som tidningen träffar har de hört om cannabis och att drogen används av andra i deras ålder. De säger att de hört om det redan i grundskolan och vet du vem du ska fråga är det nog ganska lätt att få tag på.

– Man har fått frågan här på skolan om att röka på. Det var på skoltid, säger Matilda Vernersson.

– Allt som röks är inte bara cigaretter här utanför. Det känner man på lukten, säger Tea Eklund.

Och på rasterna har de hört prat om andra elevers erfarenheter.

– Man har hört det pratas i korridoren och vad de tog i helgen och hur det kändes, säger Anton Kristofersson.

– Om hur mycket det var och så, fortsätter Matilda Vernersson.

ANNONS

– Vissa lärare har mer koll men inte som vi elever, säger Nicole Höglind och tror att de som pratar är mer öppna när det bara är andra elever i närheten.

– Jag har sett handeln på Kampenhof. Så sent som för ett par veckor sedan såg vi en jätteung tjej och en äldre gubbe. Det var något bråk när vi gick förbi, säger Matilda Vernersson.

Uddevalla kommun kommer i början av april att hålla i en öppen utbildning om cannabis för att ge en bild av hur användandet ser ut och vilka tecken som man som vuxen kan titta efter.

Matilda Vernersson och Tea Eklund tror inte att kommunen når de föräldrar med barn som faktiskt använder till exempel cannabis.

– Jag tycker alla borde drogtestas.

– Ja, alla borde testas. Man ska vara drogfri för att kunna gå i skolan. Man ska vara drogfri för att kunna gå i skolan.

Både Anton Kristoffersson och Nicole Höglind tror däremot att det kan vara svårt rent praktiskt.

– Jag tror det kan vara svårt. Vi går ju bara ett par dagar i veckan, säger Nicole Höglind.

– Ska man testa varje vecka då eller? Det går ju inte att testa varje måndag och varje fredag, säger Anton Kristoffersson som mer tror att risken att bli avstängd från praktiken nog avskräcker mer.

ANNONS

– Då blir det ju som ett straff.

Polisens utredning fortsätter om tre veckor då analysproven från drogtesterna ska vara klara. Fler elever som inte befann sig på skolorna förra veckan kommer kontaktas av polis för att testas framöver.

– Jag hoppas och tror att det får ett genomslag och att de blir en väckarklocka för de som testades. Och att det skickar signaler till andra ungdomar också, säger Martin Landberg.

LÄS MER:Stort knarktillslag mot Uddevallaskolor

ANNONS