Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Släpper musikvideo till låt om mobbning

Lasse Matilla har arbetat i över tjugo år med utanförskap. I helgen släppte han musikvideon till låten Djupt ner i hjärtat det svider.

Utanförskap i barnens perspektiv är något Lasse Matilla brinner för. Med det tidigare arbetet som skolkurator och nu inom socialtjänsten så är det något han möter vardagen. Det är härifrån han fått sitt sociala engagemang. Den här gången vill han fokusera på mobbing.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Låtens tema är mobbning. Syftet är att belysa och inspirera till samtal, säger Lasse.

Ämnet diskuteras redan. Men videon blir ytterligare ett inlägg och ett tydligt sådant. Det är en kombination av livserfarenheter och socialt arbete som tillsammans haft den största inverkan på honom. Men det första naturliga mötet med mobbning kom redan som liten.

– Jag minns en kille i klassen som blev mobbad när jag var yngre. Nu som vuxen har jag reflekterat och önskar jag hade gjort mer, säger Lasse.

I musikvideon spelar Lasse själv huvudrollen som den mobbade personen. Videon spelades bland annat in på ett av de höga hustaken på Cyklonvägen i Uddevalla. För att spegla honom som barn är skådespelaren Gabriel Kårebrand med.

– Filmens idé är att det ska beröra. Att vi ska kunna känna igen barnet i oss, säger Ulf Michal som är regissör till musikvideon.

Lasse spelar akustisk gitarr. Även om han har svårt att definiera musikstilen erkänner han till slut att det är rock. Låtarna gör han på svenska, trots att modersmålet är finska. Han kom till Sverige som fotbollsproffs från Finland när han var 17 år och spelade bland annat i Ljungskile SK. Parallellt med fotbollen började han senare studera på folkhögskolan, där han läste i drygt två år. Det var också i samma veva han började göra musik och lärde sig att spela gitarr.

– Mitt första offentliga framträdande var faktiskt på folkhögskolan. De hade sådana där visaftnar där, säger Lasse.

Förutom livet som artist, fotbollsproffs och socialarbetare, så har Lasse hunnit ge ut två böcker och hållit föreläsningar inom ämnet för utanförskap. Han berättar att yrkena inte är vitt skilda ting utan att de hamnar inom samma ram för hans engagemang.

– Jag ser det som att de hör ihop. Så jag använder mig av olika uttryck som böcker och musik. Egentligen är det en ganska snäv sektor.

Oavsett hur det går för låtens kommersiella framgång, så tycker Lasse att det viktigaste är att budskapet lyfts fram och att mobbning börjar tas på allvar.

– Jag vill nå ut med min musik såklart. Men det är sakfrågan som är viktigt. Jag blir en budbärare för ämnet.