Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smedberg tillbaka i Norrköping

Martin Smedberg Dalence är klar för IFK Norrköping. Efter en höst av spekulationer. – Det känns helt rätt, säger han.

Martin Smedberg Dalence växte upp i Hammarkullen och har Gunnilse IS som moderklubb.

Men han är faktiskt född i Norrköping 1984.

– Pappa träffade mamma i Norrköping och vi bodde där ett år innan vi flyttade Göteborg. Jag har en del släkt där och har varit på besök många gånger. Så jag har allt bra koll på den stan, säger Martin Smedberg.

Tongivande i fem år

2006 värvades Smedberg till Ljungskile SK från IFK Göteborg och han har varit en tongivande spelare under fem säsonger i klubben.

När årets superettan var färdigspelad kände Martin Smedberg att det var dags att testa något nytt. Han har kopplats i hop med Häcken, Gais, IFK Norrköping och norska klubbar.

Och nu är det alltså klart: Smedberg har skrivit på ett treårskontrakt med IFK Norrköping – den 12-faldiga mästarklubben som gör comeback i allsvenskan 2011. Klubben presenterade också två andra nyförvärv i går:

Uppskattad av Andersson

Backen Mattias Florén från Elfsborg och estländske anfallaren Joonas Tamm, från Sampdorias U-lag.

En bidragande orsak till att Martin Smedberg hamnade i Norrköping är nye tränaren Janne Andersson – senast i Örgryte.

– Det kändes helt rätt att skriva på för Norrköping och det beror en hel del på valet av tränare. Jag vet att Janne uppskattar min spelstil, säger Smedberg som hoppas att han har sina bästa fotbollsår framför sig.

– Man ska ju vara som bäst mellan 26 och 30 och jag hoppas förstås att det blir så för mig också.

Ser fram emot flytten

Smedberg ser fram emot att flytta till Norrköping tillsammans med flickvännen. Och när han summerar åren i Ljungskile är det med värme i rösten han gör det:

– Jag hade jättefina år där, och jag hoppas verkligen att någon kan fylla luckan efter mig i satsningen mot allsvenskan. Jag hoppas också att en kille som Aleksandar Kitic får mer ansvar och att han får ta över lagkaptensrollen i fortsättningen.

Största minnet från LSK-tiden är förstås uppflyttningen till allsvenskan 2007 men ett annat bestående minne är också de två senaste säsongerna under ledning av Örjan Glans och Bosse Wålemark.

– Det har varit en fröjd att se laget spela de två senaste åren och det har gjort att folk har fått en mer positiv bild av Ljungskile än tidigare, säger Martin Smedberg.