Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

SMHI höjer stormvarningen

På annandagen väntas ett kraftigt oväder dra in över Västsverige. Nu har SMHI uppgraderat stormvarningen till klass 2.

Det är under måndagen och natten mot tisdag som det är risk för stormbyar i västra och södra Götaland, dessutom är det risk för storm på Skagerack.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det börjar vid Bohuskusten och håller i sig till på tisdag då det avtar mer och mer. Det ser ut att bli som blåsigast över Västkusten med stormbyar, kanske upp mot 28-30 meter per sekund och ännu lite blåsigare vid kusten, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Foreca och fortsätter:

– Värst drabbat av det här ovädret är Västsverige och Skåne, om man inte måste ut så skulle jag rekommendera att hålla sig inne. Sedan finns det alltid risk för strömavbrott, nedfallna träd och föremål som kan flyga under sådana här vindar, säger Per Holmberg.

På söndagsförmiddagen uppgraderade SMHI sin stormvarning till klass 2. Enligt väderinstitutets egen definition innebär det:

Vindbyar på minst 25 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

I Norge har bland annat fjällvägar stängts av och fartyg som trafikerar hurtigruten blivit kvar i hamn de senaste dagarna på grund av det kraftiga lågtrycket som ligger över Norska havet.

Även danska DMI varnar för mycket starka vinbyar och kanske storm.

Stormen Barbara drog in över Storbritannien på fredagen. Det påverkade Sverige och kraftiga vindar drog in över Bohuslän på fredagskvällen och natten. 

Det är dock osäkert när den kraftigaste vinden når sin kulmen men någon gång under kvällen på annandagen startar det. 

– Det blir nog allra blåsigast under natten till tisdag. Det kan vara upp emot 27-28 m/s i byarna över land och ute till havs säkert upp emot 30 m/s. 

Vad ska man tänka på då?

– Jag skulle vara försiktig och personligen skulle jag undvika att åka ut med bilen eftersom det finns risk för att träd eller grenar skulle falla ned, säger Per Holmberg. 

Vi bevakar värdet hela julhelgen och för vidare aktuella uppgifter så följ bohuslaningen.se