Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Smittskyddsinstitutet varnar: Aggressiv influensaökning

Smittskyddsinstitutet varnar att influensaviruset kommer att öka under de kommande veckorna. Professor Tomas Bergström varnar för att många inte tar influensan på allvar. – Det är den farligaste infektionen vi har.

Influensaepidemin är i sitt tidigaste skede just precis nu. Från och med den här veckan blir det alltså bara värre och värre. Och enligt Smittskyddsinstitutet är årets influensaökning aggressivare än vanligt. 

– Det kan bero på naturliga variationer, eller på hur resistenta människor är, säger Tomas Bergström som är professor och arbetar med att diagnostisera olika virusinfektioner på Sahlgrenska Akademin. 

Han säger också att den kraftiga ökningen kan bero på köldknäppen som nästan hela Sverige drabbades av tidigare i höst. 

– När det blir riktigt kallt, blir det också torrare i luften. Och många virus trivs bra i just torr luft. 

Kan leda till lunginflammation

Tomas Bergström säger att både förkylnings- och influensaviruset blir allt vanligare i dessa tider. Och båda kan leda till ännu allvarligare sjukdomar så som lunginflammation, om man har otur.

– Det är ju framförallt de äldre och personer som av andra orsaker är svagare, som drabbas. Jag tycker att alla personer, som tillhör någon sorts riskgrupp, bör vaccinera sig, säger Tomas Bergström som själv är vaccinerad. 

Den största skillnaden mellan influensa och vanlig förkylning är att influensan gör att man blir mycket sjukare och mår sämre. Klassiska symptom är feber och feberfrossa. Men Tomas Bergström säger att det finns bra mediciner mot influensa, som även kan tas i förebyggande syfte. 

– Det används alldeles för lite bra medicin mot influensa. Det finns ett läkemedel som man kan få utskrivet på recept som gör så att viruset har svårt att tränga in i kroppens celler, det kan man fråga efter hos sin läkare, säger Tomas Bergström. 

Stanna hemma!

Han säger att om man har typiska förkylningssymptom och dessutom hög feber, bör man gå till läkaren och få hjälp med sin influensa. 

– Ju snabbare man kan få behandling, desto snabbare blir man ju frisk. 

Och det bästa man kan göra när man väl har blivit smittad är att stanna hemma. För att undvika att smitta andra. 

– Det är jätteviktigt! Samt att hosta i armvecket, så att man inte sprider en bakteriedusch. Det är det bästa förebyggande arbetet man kan göra, säger Tomas Bergström. 

Farligaste viruset

Han tycker att människor inte tar influensaviruset på tillräckligt stort allvar. Sjukdomen kan verkligen vara livshotande för människor som är försvagade. 

– Jag tycker faktiskt att det är det farligaste viruset av alla. Det pratas ju mycket om Zika-viruset och så. Men faktum är att det är just influensan som är vårt vanligaste virus och det faktumet är underskattat.