Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smugglade vitlök för 100 miljoner

Vitlök kan vara värd sin vikt i guld. I alla fall att smuggla vitlök från Norge, via Sverige ut till övriga Europa. Två britter begärs häktade i sin frånvaro misstänkta för vitlökssmuggling för 100 miljoner kronor.

De två männen, hemmahörande i Storbritannien, begärs nu häktade i sin frånvaro i hopp om att de ska kunna gripas och utlämnas till Sverige. Männen misstänks ligga bakom en omfattande smuggling av vitlök från Norge, via Svinesund ut till övriga Europa.

Vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, Thomas Ahlstrand, förklarar

– Det handlar om mycket omfattande smuggling, säger han. Det är stora pengar och lönsamma affärer.

Vitlöken importeras lagligt och tullfritt till Norge från Kina. Sedan smugglas löken vidare in i EU, som har höga tullar på den varan. Mycket av smuggeltrafiken går då via Svinesund och vidare ut till övriga Europa.

Thomas Ahlstrand säger att det i det här fallet handlar om smuggling för minst 10 miljoner euro, motsvarande cirka 100 miljoner svenska kronor.

– Det är mycket omfattande affärer, säger han. Och det handlar om många laster med vitlök.

De två männen som nu är begärda häktade i sin frånvaro misstänks ligga bakom ett företag som verkat i Norge i flera år. De begärs häktade för att kunna efterlysas internationellt, gripas och sedan utlämnas till Sverige för att ställas till svars för grovt tullbrott. Det är brott som pågått under flera år. Enligt häktningsframställan ända sedan februari 2009.