Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snart kan du låna en svensk i Munkedal

Kommunen hakar på trenden med "Låna en svensk" på biblioteket. Projektet är en del av kommunens integrationsarbete för att få fler människor att träffas.

Låna en svensk är en projektform som flera andra kommuner tidigare använt sig av. Däribland Tanum, Tjörn, Falun, Lidköping, Söderhamn, Hultsfred och Helsingborg.

- Munkedal har tagit emot många flyktingar, och de måste få lov att prata svenska. Det är det de vill. Då måste vi svenskar finnas tillgängliga, säger Maria Wallin, aktivitetssamordnare på Munkedals kommun.

Hon är relativt nytillsatt på sin tjänst, en anställning som finansieras av länsstyrelsen för att få igång fler träffar och förbättra integrationen i kommunen.

Låna en svensk är i uppstartsfasen och kommunen behöver nu folk som anmäler sig. Blanketter finns på biblioteken att fylla i för den som är sugen på en pratstund.

- Du skriver i namn, telefon och vad du kan tänka dig att göra. Man kan sitta i Forum och fika eller ta en promenad. Det behöver inte vara konstigare än att ta en kopp kaffe och prata en stund, säger hon.

Maria Wallin berättar att intresset för att hjälpa till är stort, bland annat på Facebook, men att många inte vet hur de ska göra.

- Då kan de höra av sig till mig. Det finns ett ideellt nätverk, Mix Munkedal, där jag har kontakt via e-post och tipsar om allting som händer. Nästa grej är onsdagen den 27 januari då Rosenkullen bjuder in till öppet hus på eftermiddagen. De bjuder på kaffe och visar hur det ser ut, säger hon.

Arbetet med unga nyanlända pågår vid sidan av, och året började med att Munkedals hockeyklubb anordnade skridskoskola i ishallen.

Framöver planeras ett nytt projekt på gång i samma anda som Låna en svensk. Det kallas samhällsguide och finns redan i Uddevalla.

- Då tar man det ett steg längre. Man anmäler sig till exempel som familj att träffa en annan familj som kommer från Syrien eller någon annanstans. Istället för att sitta i varsina soffor, så ses man hos varandra och umgås. Det behöver inte vara så konstigt, säger Wallin.