I den unika butiken EnergyStore by Solviq på Överby kan du tryggt uppleva solcellstekniken i verkligheten och få experthjälp. På bilden monteras solcellerna live.
I den unika butiken EnergyStore by Solviq på Överby kan du tryggt uppleva solcellstekniken i verkligheten och få experthjälp. På bilden monteras solcellerna live.

Solviq – Trollhättebornas solklara val för solel

Solviq har något som ingen annan i branschen har – en fysisk butik där du i lugn och ro kan se och uppleva tekniken för att göra el av solens strålar.
– Om det verkar osäkert att köpa en solcellslösning online kan kunderna besöka vår EnergyStore och se allt i verkligheten så att investeringen i egenproducerad solenergi känns trygg, säger Niklas Andersson, marknadsansvarig på Solviq.

|
Niklas Andersson är marknadsansvarig på Solviq.
Niklas Andersson är marknadsansvarig på Solviq. Bild: TTELA

I den rymliga lokalen EnergyStore by Solviq på Överby i Trollhättan finns allt som behövs för att skörda och nyttja solenergi för olika ändamål: Solceller, solcellspaneler, växelriktare, elbilsladdare, batterier för energilagring, med mera. På en plats kan alltså de som är intresserade av egenproducerad solel titta på kompletta system från ett flertal olika tillverkare. Inte minst kan de få hjälp av experterna Tomas Ivarsbo och Johan Hummerhielm, två förespråkare för solenergi.

– Vårt stora intresse är solenergi och hur den kan användas för att skapa en mer energieffektiv värld. Vår passion är att hjälpa våra kunder så att de också kan vara med på resan mot en fossilfri värld. Det är stora ord, men solen erbjuder stora möjligheter, säger Niklas.

Länk: Mer om den unika butiken

Solviq säljer kompletta lösningar för grön teknik, installerat och klart, till villaägare, företag, och bostadsrätts- respektive samfällighetsföreningar. Alla är välkomna till butiken för att stöta och blöta sina idéer med företagets experter.

– Den bredd av produkter vi erbjuder ger unika möjligheter att skräddarsy utifrån kundens behov. I vår EnergyStore finns allt från mer avancerade solcellsanläggningar som erbjuder ö-drift med energilagring och detaljerad förbrukningsstatistik till enklare solcellssystem och smarta laddlösningar för elbil.

I EnergyStore by Solviq möts kunderna av Tomas Ivarsbo och Johan Hummerhielm. Det är en unik butik med allt för solel som har anpassat öppettiderna på grund av pandemin. Den är öppen på tisdag, torsdag, lördag. Till måndag, onsdag och fredag får kunderna boka in besök.
I EnergyStore by Solviq möts kunderna av Tomas Ivarsbo och Johan Hummerhielm. Det är en unik butik med allt för solel som har anpassat öppettiderna på grund av pandemin. Den är öppen på tisdag, torsdag, lördag. Till måndag, onsdag och fredag får kunderna boka in besök.

Det är ganska självklart att tanken om en bättre miljö styr de flesta som köper solcellsanläggningar. Men också plånbokens storlek spelar roll.

– Den beräknade livslängden för tekniken är 30 år. Men i Stockholm fungerar fortfarande tidiga testanläggningar trots att det gått mycket längre tid. Dessutom med sämre material och mindre effektiv teknik än dagens.

En investering i solceller betalar sig efter cirka tio till tolv år beroende på konsumtionsmönstret för el. Överskottsproduktionen av el, den som inte används i hushållet eller verksamheten, säljs till det elhandelsbolag kunden är ansluten till. En vanlig ersättning är spotpriset plus eventuellt några ören till samt nätnyttan från elnätsägaren. I dagsläget får privatpersoner och vissa företag dessutom en skattesubvention på 60 öre per såld kWh av överskottselen. Det tillsammans med skatteavdraget för grön teknik, som just nu är 15 procent för solcellsinstallationer och hela 50 procent för elbilsladdare och energilagring, ger ett mycket gynnsamt läge för många villaägare att ta beslutet att investera i den förhållandevis nya tekniken.

– Det kan vara en bra idé att göra en energikalkyl när storleken på solcellsanläggningen bestäms. Förbrukningen kan ändras snabbt, speciellt om en elbil och spa-bad ingår i framtidsplanerna. Målet med anläggningen bör vara att ta vara på så mycket av solenergin själv, det är där den stora besparingen ligger, säger Niklas.

Han säger att det är bra att minska sitt beroende av el från elnätet. Om det finns ett överskott kan det istället vara lämpligt att skaffa batterier för energilagring. På det viset kan nätel köpas när priset är lågt, och lagrad energi användas vid pristoppar.

– Energieffektivisering och energilagring är i ropet. Lagring är också en bra lösning om en huvudsäkring löser ut ofta, då kan ett batteri tillsammans med en växelriktare fasbalansera så att en säkring med lägre Ampere räcker.

Solviq har fått fina vitsord av exempelvis försäkringsbolag, som besiktigar solcellsanläggningar med avseende på säkerhet, regelverk och lagar.

– De säger att vi ligger i toppen av bolagen som installerar solel. Det är jättekul att höra och bevisar att vi tänker rätt. Solcellsanläggningen ska hålla i många år och vi vill inte lämna efter oss missnöjda kunder eller anläggningar som inte håller måttet, avslutar Niklas.

Solviq samarbetar med ett flertal välkända varumärken

Ferroamp: Svensk teknikspecialist med fokus på statistik/mätningar för solenergi.

Solaredge: Optimerar styrningen av solcellspaneler genom individuell optimering av varje panel. Det är till exempel bra om vissa paneler skuggas.

Fronius: Österrikiskt företag som gjorde svetsar, men kom på att de kunde reversera tekniken för att omvandla likström till växelström.

Solax: Etablerat solenergiföretag med hög funktionalitet i form av en ”ö-driftsanläggning”. Om strömmen går ger batterier ström istället. Rent teoretiskt kan man då koppla bort sig från elnätet. Har även en reservkraftsingång för att i värsta fall kunna koppla till och köra en generator.

Solcellspanaler i EnergyStore.
Solcellspanaler i EnergyStore.