Sommarstugeinbrotten minskar inte

Antalet inbrott i fritidshusen i Fyrbodal ligger på en fortsatt stabil nivå.

ANNONS
|

– Vi ser ingen topp under sommarhalvåret. Däremot under våren går fritidshusinbrotten upp, men det beror på att det är dåfolk kommer tillbaka till sina fritidshus. Det behöver inte betyda att brotten är begångna då, säger Angelica Molldén, brottssamordnare i Fyrbodal.

Statistiskt ser det inte ut som att antalet brott under våren har förändrats nämnvärt jämfört med förra året inbrottsantal. Under perioden mars, april, maj 2016 anmäldes totalt 40 fritidshusinbrott i södra och västra Fyrbodal, jämfört med 41 stycken i år.

– Det är inga uppseendeväckande siffror utan stämmer ganska väl överens med den bilden vi har, säger Angelica Molldén.

ANNONS

När det gäller villainbrott är topparna istället under hösten.

– Vi har ligor som rör sig i villaområden under den perioden. Det är väl mörkret som kommer, att man kan operera under kvällen, att folk inte är hemma på dagtid.

För den som vill undvika oväntat besök har Angelica Molldén några tips.

– Att samverka med grannar ser vi är den största framgången för att undvika inbrott. Också belysning avskräcker från att gå dit. Har man båt som man tar upp och lägger i trädgården bör man ta upp motorn och inte låtaden hänga kvar. Den syns på långt håll.

Vad som kanske är mest problematiskt med inbrott i just sommarstugor är dock husens placering.

– Sommarstugor ligger ofta lite avskilt. Det är den svaga punkten när tjuvarna kommer, att det är mörkt och enskilt, säger Angelica Molldén.

Även Anders Ragnesten, utredningschef på polisen i Uddevalla, håller med om att sommartugeinbrotten är en vinterföreteelse.

Vem är det egentligen som bryter sig in?

– Det är sällsynt att få tag på någon bov, brottet kanske har skett fyra månader tidigare.

Vad är det som stjäls i första hand?

– Det beror på vem som gör det, men det kan vara vad som helst. Tv, prydnadssaker…

ANNONS
ANNONS