Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Spöknäten fiskar för alltid

Övergivna och glömda ligger de gamla fisknäten på havsbotten - och fiskar vidare.De senaste fyra åren har över 66 000 meter spöknät tagits upp längs våra kuster. Men nya nät tillkommer ständigt.
- Det sitter hundratals levande torskar, halvdöda torskar, i garnen som hänger där på vraken. Det är ju fruktansvärt. Det är ett stort lidande för fisken också, säger Svend Koppetsch, fältassistent vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Han beskriver bilder som en undervattenskamera tagit av fisk som fastnat i spöknät, eller spökgarn, det vill säga fisknät som gått förlorade på botten - men som fortsätter att fiska.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- De kan fortsätta fiska i det oändliga.

Spökgarnen är främst ett problem i Östersjön och Öresund. När de glömda garnen är fulla av fisk sjunker de till botten, berättar Svend Koppetsch.

- Sedan ruttnar fisken, och skelettdelarna tar djur hand om. Sedan reser sig garnen och börjar fiska igen. Det kan fortgå i princip hur länge som helst.

Exakta siffror saknas, men enligt grova uppskattningar som gjordes vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil i slutet av 1990-talet så tappas det varje år 167 kilometer garn bara i den svenska delen av Östersjön.

Enligt samma uppskattning fastnar årligen ett par hundra ton torsk i spökgarn. Svend Koppetsch betonar vikten av att haven därför städas från de gamla garnen.

Världsnaturfonden (WWF) genomförde nyligen ett projekt utanför Polen där totalt sex ton spökgarn togs upp ur havet. I Sverige är det upp till yrkesfiskarna att leta efter garnrester - om de vill.