Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Spektakulär fisk hittad

En tre och en halv meter lång ormliknande fisk med stora ögon och långa spröt låter som en riktig fiskarskröna. Inte undra på att Kurt-Ove Eriksson först trodde det var en plastbit som låg och guppade i vattenbrynet.

Det var i lördags morse som Kurt-Ove Eriksson och vännen Lars-Göran Johansson hittade fisken som spolat i land vid Badholmarna i Bovallstrand.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag trodde det var en plastbit. Men när jag tittade närmare såg jag att det var en fisk med långa spröt och att den blödde ur ögat. Jag förstod med än gång att det var en rätt originell fisk, säger Kurt-Ove Eriksson som var påtagligt exalterad när han ringde in till Bohusläningen på lördagsmorgonen.

Efter fyndet ringde Kurt-Ove Eriksson till sin granne Daniel Valentinsson, som är marinbiolog, för att komma ned till bryggan för att artbestämma fisken som de först misstänkte var en slags mal.

– Då blev han helt ställd och sa: ”Den här fisken finns med på en lista över världens tio mest udda fiskar. Det är en sillkung.”

Därefter tog Kurt-Ove Eriksson kontakt med Havets hus i Lysekil och akvarieteknikern Roger Jansson som kom i ilfart.

– Han var alldeles salig för att få se en sådan fisk och berättade att det var 131 år sedan den senast påträffade sillkungen i svenskt vatten hittades, säger Kurt-Ove Eriksson.

Sillkungen kan bli över tio meter lång och lever på djupt vatten ner till 1 000 meters djup. De enda gångerna de kommer upp till ytan tros vara när de är sjuka eller skadade och håller på att dö. Därför är de så sällsynta att betrakta.

Enligt vissa forskare kan denna anonyma fisk vara förlagan till olika myter om gigantiska havsormar. I Olaus Magnus Historia 1555 kallades den till och med för Den norska hafsormen.

Men för att vara ett ”havsmonster” är sillkungen en ytterst ofarlig varelse. Den saknar tänder och äter mest småfisk, krill och mindre kräftdjur.

Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, intygar att fyndet är sensationellt.

– Det är kanonstort för det är en fruktansvärt ovanlig fisk att se. Vi har ju en uppstoppad och sådant gjorde man bara med fiskar för väldigt länge sedan.

För tillfället befinner sig fisken i Havets hus där man planerar att konservera den. Vem som i sluthanden får ta hand om fisken återstår att se.

– Jag är helt säker på att Naturhistoriska riksmuseet vill ha den, säger Lars-Åke Janzon.