Året när talangerna dominerade

Armand Duplantis hoppade 6,05 i Berlin, Hanna Öberg överraskade med OS-guld i Pyeongchang och Elias Pettersson imponerade i NHL-debuten. Det var bara några av godbitarna som svenska sporttalanger svarade för under året.

ANNONS

Här är ett urval av prestationerna:

Truls Möregårdh

Ålder: 16.

Idrott: Bordtennis.

"Tagit många fina skalper och har gjort starka insatser i alla internationella tävlingar" var förbundskapten Peter Blomquist ord när han berättade att sista platsen i VM-truppen gick till talangen. Möregårdh, som tog JVM-silver i januari, var sedan med och säkrade VM-bronset, Sveriges första VM-medalj sedan lagbronset 2004. I EM nådde han sextondelsfinal.

David Åhman och Jonatan Hellvig

Ålder: 16 respektive 17.

Idrott: Beachvolleyboll.

Efter årets prestationer mottog duon Svenska Dagbladets Lilla Bragdguld. Och det är lätt att förstå varför juryn fastnade för beachvolleyboll-spelarna Åhman och Hellvig när säsongen varit glimrande. Guld i Youth Continental Cup, guld i U18-EM och guld i ungdoms-OS. Dessutom SM-silver och yngsta segrarna någonsin i en deltävling av Swedish Beach Tour.

ANNONS

Sara Junevik

Ålder: 18.

Idrott: Simning.

Simningen kombinerades till en början med orientering men när hon vann sin första internationella guldmedalj 2015 blev det tydligt vilken sport som skulle prioriteras. Sedan dess har personliga rekorden sänkts – och i ungdoms-OS i Argentina tog hon guld på 50 meter fjäril. Jämförelsen med stjärnan Sarah Sjöström är hon sedan länge van vid.

Rasmus Dahlin

Ålder: 18.

Idrott: Ishockey.

Valdes först av alla i sommarens NHL-draft och tog efter SHL-säsongens slut med Frölunda klivet över till NHL och spelar nu för Buffalo. Tog plats i Tre Kronors OS-trupp och blev i Pyeongchang den yngste herrspelaren i ett vinterspel. I JVM, som slutade med silver för Sverige, var backen tongivande och utsågs till turneringens bäste back och fick plats i allstar-laget.

Isabelle Haak

Ålder: 19.

Idrott: Volleyboll.

Landslagsdebuterade redan som 14-åring – och sedan har framgångarna avlöst varandra. I Frankrike och i Italien, där hon just nu spelar för Savino del Bene Scandicci, har debutsäsongerna i ligorna följts av segrar i poängligorna. Trots att Haak redan är etablerad i världseliten beskrivs hon fortfarande som en av världens största talanger i volleyboll.

Armand Duplantis

Ålder: 19.

Idrott: Stavhopp.

Bara en person har hoppat högre utomhus än Armand Duplantis, och det är legendaren Sergej Bubka vars 6,14 länge ansetts vara omöjligt att slå. I Berlin, Tyskland, slog svenskamerikanen sitt personliga rekord tre gånger om – och noterade svenskt rekord och juniorvärldsrekord – när han hoppade 6,05 och säkrade EM-guldet. Duplantis utsågs till årets manliga stjärnskott på Internationella friidrottsförbundet IAAF:s gala.

ANNONS

Elias Pettersson

Ålder: 20.

Idrott: Ishockey.

Förra säsongens poängkung i SHL har slagit även NHL med häpnad. 20-åringen gjorde mål i sin debutmatch för Vancouver och leder överlägset poängligan för rookies. Innan han for till Nordamerika tog han SM-guld med Växjö, blev vald till slutspelets mest värdefulle spelare, debuterade i Tre Kronor och var med och vann VM i Köpenhamn.

Anna Anvegård

Ålder: 21.

Idrott: Fotboll.

Årets genombrott i damallsvenskan? Just det, Anna Anvegård. Efter 33 mål i elitettan tog hon med sig skärpan till högsta serien, där hon blev tvåa i skytteligan med 14 fullträffar. Förbundskapten Peter Gerhardsson missade inte Växjöspelarens succé, vilket ledde till landslagsdebut – och första målet för Blågult prickades in i fjärde landskampen. Fortsätter målskörden i sommar, då Sverige är ett av lagen som gör upp om VM-titeln i Frankrike?

Hanna Öberg

Ålder: 23.

Idrott: Skidskytte.

Efter ingen större framgång i världscupen slog Öberg till i Sydkorea-OS. Guldet på 15 km – som till och med var en överraskande prestation för landslagsstjärnan själv – ledde till Svenska Dagbladets bragdguld. I tävlingarna i Pyeongchang blev det även silver i damernas stafett, och i år siktar hon på ny medaljskörd i hemma-VM.

Irma Karlsson

Ålder: 25.

Idrott: Ridsport.

Med sina 25 år är Karlsson den äldsta talangen på listan men i ridsportens värld anses hon fortfarande vara ung. Framgångsrik är hon redan dessutom. Trea i världscupen i Madrid, åtta i Lyon, tvåa i Falsterbos och Asconas GP, femma i Bordeaux GP. Dessutom har hon hoppat för Sverige i Nations Cup och utsågs till Morgondagens stjärna vid Ryttargalan. Får hon chansen i EM i Rotterdam i sommar?

ANNONS

Armand Duplantis jublar över ett hopp i EM-finalen där han tog sig över 6,05 meter – världens näst högsta utomhushopp.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd140e9b

Hanna Öberg sköt och skidade till sig både ett guld och ett silver i OS.

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

http://tt.se/media/image/sdltc9bda56

Han lämnade Sverige som poängkung i SHL och efter SM-guld med Växjö. Nu fortsätter framgångarna med Vancouver i NHL.

Foto: DARRYL DYCK/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd51cf62

ANNONS