Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Satsningen på löpningen har givit resultat. Nu tar Benjamin Åberg från Hälle IF plats i landslaget för första gången. Bild: Tobias Åberg

Åberg debuterar i landslaget - och tackar tränaren

Han har mest gjort sig känd som barn- och ungdomstränare, men nu, 23 år gammal, får Hälle IF:s Benjamin Åberg chansen som löpare i friidrottslandslaget.

Han aldrig tidigare varit i närheten av att få springa i de svenska färgerna, men på söndag är det dags där han är den hittills ende svenske deltagarna på 800 meter vid Nordenkampen i Oslo.

Anledningen till han blommat ut förhållandevis sent stavas Ulf Friberg. Det var när han för två år sedan tog över tränandet av Åberg som utvecklingen startade.

– Då bestämde vi att jag skulle göra en seriös satsning på 800 meter, men vi sa också att det skulle få ta den tid det tar. Under den tiden har vi jobbat mest med uthålligheten och efterhand har den kommit med bättre styrka samtidigt som jag lyckats behålla snabbheten. Friberg är en fantastisk tränare, säger Åberg.

– Och jag hoppas att jag bara är i början nu när förutsättningarna är på plats och jag kan slåss mot bra löpare.

Bland motståndarna på söndag märks bland annat den norska supertalangen Jakob Ingebrigtsen som, 18 år gammal, ifjol tog EM-guld på 1 500 och 5 000 meter. I startfältet finns också Andreas Bube, EM-silver på 800 meter 2012 och OS-semifinalist i Rio de Janeiro 2016.

– Tufft, men jag tror att jag har chansen att fajtas mot de andra löparna. Erfarenheten är jätteviktig och att ens få chansen är jättekul.

Övriga lokala deltagare i Nordenkampen är Hälles Samrawit Mengsteab på 3 000 meter samt Uddevallafödda Matilda Hellqvist, numera tävlande för Ullevi på 400 meter.