Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Övertygande och historisk trippel för Hällelöparna inledde SM

Om trion Meraf Bahta, Samrawit Mengsteab och Linn Nilsson satte tonen för Hälle IF:s inne-SM i Malmö så har klubben något extra att se fram emot under helgen.

Det blev nämligen storslam när 3000 meter inledde mästerskapstävlingarna i Malmöhallen Atleticum.

De tre var alla med i förhandssnacket, men Sävedalens Sara Christiansson ville gärna vara med i medaljjakten och hakade på direkt när startskottet gick.

Meraf Bahta ledde från start till mål och såg bekväm ut när de fyra snabbt skapade ett efterhand växande avstånd till övriga löpare.

Det blev aldrig någon större dramatik. Bakom en lätt löpande Meraf Bahta som gjorde sin första tävling för året, växlande positionerna mellan Mengsteab, Nilsson och Christiansson. Sävedalenlöparen gjorde två varv kvar ett försök att utmana, men fick släppa när Hälletrion tryckte på gasen.

I mål hade vinnande Meraf Bahta 9.08,56 med tvåan Samrawit Mengsteab dryga sekunden efter med 9.09.73 som i sin tur var nio hundradelar snabbare än trean Linn Nilsson med 9.09,8. Alla tre var därmed under kvalgränsen på 9.10,00 till inne-EM i polska Torun om två veckor.

Trippeln var också historisk. Enligt Hälles ordförande Christian Persson var detta första gången klubben tog hand om alla pallplatserna i ett svenska mästerskap.

På herrarnas 800 meter fick försöksheaten ställas in på grund av för få deltagare. I direktfinalen på fredagskvällen vann Andreas Kramer, Ullevi FK på 1.49,19 före Spårvägens Joakim Andersson 1.49,84 och Felix Francois, Örgryte IS på 1.50,18. På femteplats kom Hälles Benjamin Åberg med 1.52,58.

Ytterligare en av Hälles åtta SM-deltagare var igång under fredagen. Det var Anders Grahn som sprang in som åtta på 3000 meter efter personbästa 8.12,43. Vinnare blev Vidar Johansson, Sävedalen med 8.03,63.