Ingvild Flugstad Østberg.

Østberg drygade ut ledningen i Italien

Norskan Ingvild Flugstad Østberg kommer allt närmare segern i Tour de Ski. Inför avslutningen i Italien har hon 53 sekunder till totaltvåan Natalja Neprjajeva, Ryssland.

|

Ingvild Flugstad Østberg fortsätter att imponera i Tour de Ski.

Norskan åkte kontrollerat över 10 km klassiskt i italienska Val di Fiemme, och var tio sekunder snabbare än tvåan Natalja Neprjajeva, Ryssland, och 10,8 sekunder före trean Anastasia Sedova, Ryssland.

- Dagens tävling var viktig. Jag har försökt att förbereda mig så bra som möjligt, och jag väntade bara på att ryskorna skulle attackera och försökte hålla mig framför alla i fältet, säger hon till SVT.

- Det sista varvet försökte jag bara göra mitt och hoppades på att för att få några sekunder.

"Bra"

Med segern drygade 28-åringen ut totalledningen i touren, och har nu 53 sekunder till tvåan Neprjajeva inför söndagens avslutande 9 kilometer jaktstart i fristil – uppför.

- Det är bra, för det är inte min favoritetapp.

Moa Molander Kristiansen blev bästa svenska på nionde plats, 1.36,9 efter Ingvild Flugstad Østberg.

- Jag var väldigt nervös innan men jag kom in i loppet och kunde åka lugnt, som jag ville, säger hon till SVT.

Placeringen är hennes främsta i världscupen.

- I dag tror jag att jag åkte mitt bästa lopp i touren. Jag är väldigt nöjd.

Høsflot Klæbo jagar segern

I herrarnas avslutning – även det uppför över sträckan 9 kilometer jaktstart i fristil – är det också en norsk åkare, tourdebutanten Johannes Høsflot Klæbo, som jagar totalsegern.

22-åringen vann masstarten över 15 km före hemmaåkaren Francesco de Fabiani och ryske Alexander Bolsjunov, och är 1.20,4 före Sergej Ustiugov, Ryssland, inför Tour de Skis sista tävlingsdag.

Svenske Viktor Thorn inledde piggt, fick tidigt en lucka till fältet men tappade sedan och slutade på 20:e plats, 48,8 efter Høsflot Klæbo.

Daniel Rickardsson blev bäste svensk på 14:e plats. Calle Halfvarsson slutade 21:a, tappade i totalen och inleder klättringen som elva och 3.40,3 efter norrmannen.

Fakta: Totalställningen