Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

107 spelade breddtävling i Svanesund

107 spelare från 16 föreningar deltog när första deltävlingen av fyra i BD-touren i bordtennis avgjordes i Svanesund. – Det är ett väldigt bra upplägg på bordtennistävling, säger Monica J Erlandsson, tävlingsledare i arrangerande Varekils IF.

B/D-touren startades av Varekils IF 2005. Det är en breddtävling som bygger på spelstyrka och syftet är att få till jämna matcher.

– Börjar man spela bordtennis lite "sent", kanske på mellanstadiet är det svårt att hävda sig i de vanliga tävlingarna. Och på flicksidan är klasserna mindre och de får ofta möta samma motstånd på alla tävlingar, säger tävlingsledaren Monica J Erlandsson om varför en tävling som BD-touren behövs.

Föreningarna anmäler spelarna efter spelstyrka och en tilltänkt division. Därefter görs en divisionsindelning med 10-12 spelare där man tar hänsyn till tidigare resultat.

– Självklart är det svåraste jobbet att göra denna indelning till säsongens första deltävling, då några faller för åldersstrecket och så kommer det en mängd nya spelare, säger Erlandsson.

Man blandar alltså flickor och pojkar efter spelstyrka. Spelformen öppnar även upp för spelare från parasporten, som är på väg att integreras med Svenska bordtennisförbundet. Den äldste var född 2000 och den yngste 2010.

BD-touren består av fyra deltävlingar per säsong. För första gången provades att ha första deltävlingen i december, (tidigare oktober) för att ge fotbollen möjlighet att avsluta sin säsong. Årets första spelades i helgen i Svanesund och bestod av 10 divisioner med 107 anmälda spelare från 16 föreningar.

– Varekils IF har en stab av engagerade funktionärer som är väl intrimmade och tillsammans med föreningarnas divisionsansvariga fick flyt i tävlingen. Och i flera divisioner blev det mycket jämna matcher både i poolspelet och i slutspelen., säger Monica Erlandsson.

Detta var den 43:e deltävlingen och sedan starten har 855 spelare deltagit i en eller flera deltävlingar.

Nu lämnar Varekils IF över stafettpinnen till Munkedal och senare till Kvillebyns SK och Ed.