Alex Morgan, till höger med matchbollen under tröjan, tröstade Thailands målvakt Sukanya Chor Charoenying.

13–0 i USA:s historiska VM-kross: "Mållös"

USA inledde fotbolls-VM med en historisk målkavalkad till premiärmatch. 13–0 mot Thailand är den största segern någonsin i mästerskapets 28-åriga historia.

|

USA har inte missat medalj i något VM hittills. I Frankrike går den trefaldiga världsmästaren för ett historiskt fjärde guld i det åttonde mästerskapet. Och jakten inleddes på bästa sätt under tisdagskvällen.

Thailand besegrades med 13–0 på Stade Auguste-Delaune i Reims, knappt 16 mil öster om Paris. En utklassning med historiska mått mätt. Inget lag har någonsin vunnit så stort i damernas 28-åriga VM-historia.

"Tacksam"

USA:s storstjärna Alex Morgan blev femmålsskytt i matchen. Anfallaren inledde målkavalkaden redan i den tolfte minuten, satte 5–0 i 53:e, noterade ett hattrick till 8–0 i 74:e, 10–0 i 81:a och 12–0 i 87:e. Morgans sista mål innebar att Tysklands VM-rekord på största seger i en VM-match (11–0 mot Argentina 2007) utraderades.

För 29-åringen själv innebar det att hon tangerade landsmaninnan Michelle Akers VM-rekord på antal gjorda mål i en och samma match. Akers satte fem mål i 7–0-segern i åttondelsfinalen mot Kinesiska Taipei (Taiwan) 1991, det som tidigare var USA:s målgladaste VM-match.

- Bollen studsade min väg i kväll. Jag är bara tacksam och ser fram emot nästa match, säger Alex Morgan i segerintervjun i CMore.

Sveriges grupp

Regerande mästarlaget USA:s övriga historiska mål bakom Thailands kämpande målvakt Sukanya Chor Charoenying sattes av mittfältarna Rose Lavelle (2–0 och 7–0), Lindsey Horan (3–0), Samantha Mewis (4–0 och 6–0), Megan Rapinoe (9–0) samt inhopparna Mallory Pugh (11–0) och Carli Lloyd (13–0). Amerikanskorna gjorde tio mål på 42 minuter i andra halvlek.

- Varje mål betyder något i den här turneringen, det var det vi jobbade för i den här matchen, säger Alex Morgan.

Den historiska storsegern innebär att USA redan har ett järngrepp om grupp F före tabelltvåan Sverige som besegrade Chile med 2–0 i sin premiärmatch i Rennes. På söndag spelar de fyra lagen igen. Då ställs USA mot Chile i Paris och Sverige mot Thailand i Nice. USA och Sverige möts i Le Havre den 20 juni.