Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

19 ryssar VM-klara trots avstängningen

Den ryska VM-truppen i friidrott växer trots att landet är avstängt från internationella tävlingar. 19 ryssar har hittills fått klartecken att tävla och de kommer att göra det under neutral flagg. Men vid VM-framgångar kommer det vara det ryska idrottsförbundet som betalar ut bonuspengar till idrottarna.

Bland de 19 ryssarna som fått grönt ljus av Internationella friidrottsförbundet (IAAF) finns en av VM:s största favoriter.

Maria Lasitskene är den enda kvinnan som hoppat två meter eller högre i år – och hon har gjort det i elva tävlingar.

Bland herrarna märks Sergej Shubenkov som ska försvara VM-guldet på 110 meter häck.

Inga ryska kläder

Eftersom ryssarna tävlar under neutral flagg tillåts de inte använda ryska landslagskläder. Den ryska nationalsången kommer heller inte att spelas vid medaljceremonin om Ryssland vinner VM-guld.

Däremot kommer de neutrala idrottarna fortfarande att finansieras från ryskt håll:

- Löner och bonusar kommer att vara detsamma, den neutrala flaggan till trots, säger Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov till nyhetsbyrån Tass.

Totalt har 38 ryssar fått dispens att tävla i London, men många av dem har inte klarat kvalgränserna. IAAF har samtidigt avslagit 106 dispensansökningar.

Varit avstängda

Enligt nyhetsbyrån Tass har ryska friidrottsförbundet även försökt få 800-meterslöparen Julia Stepanova VM-klar, trots att hon fått nej av IAAF. Stepanova blev känd som visselblåsare när hon och maken Vitalij Stepanov läckte uppgifter om rysk dopning till den tyska tv-kanalen ARD.

Rysk friidrott har varit avstängt från internationella tävlingar sedan november 2015, då den internationella antidopningsbyrån Wada presenterade bevis för omfattande och statsunderstödd dopning inom rysk idrott.

VM i London inleds den 4 augusti.