20 000 på språng över fjällens toppar

Tre dagars tävlande följdes av en vilodag – med mer orientering. O-ringen snurrar vidare och dessutom på hjul.

ANNONS
|

O-ringen är världens största orienteringstävling. Cirka 20000 orienterare i alla åldrar och med varierande ambitioner har under den här veckan gett sig av mot Sälen och Lindvallen för årets höjdpunkt.

I söndags startade etapp 1 och efter ytterligare två etapper under måndag och tisdag fick de aktiva en chans till återhämtning på onsdagen. En aktiv sådan för dem som ville.

Under vilodagen erbjöds intresserade att testa på mountainbikeorientering. Det gjorde ett gäng från Uddevalla OK.

– Jätteskoj, det måste ha varit en succé då det var flera hundra som efteranmälde sig i dag, säger Bror Widén i Uddevalla OK.

Han och dottern Malin fastnade (inte bokstavligen) för utmaningen på två hjul som gick i området kring Rörbäcksnäs nära den norska gränsen.

ANNONS

– Ett riktigt fint område, en fantastisk upplevelse med orientering på kalfjället, fortsätter Bror Widén.

Hur gick det då? Jo, Malin slog sin pappa med två minuter och fick därmed välförtjänt fika som pris.

I den huvudsakliga tävlingen ligger UOK:s Julia Ohlsson bra till efter tre av fem etapper. I D21 är hon sammanlagt på 18:e plats.

– Orienteringen har gått ganska bra men löpningen sämre. Det är tufft och annorlunda tekniskt och fysiskt med backarna och kalfjället, man får orientera på ett annorlunda sätt, säger Julia.

Hur ser du på de avslutande etapperna?

– Målet är att bli topp-15 på efter jaktstarten och att benen känns piggare. I morgon (torsdag) ska vi åka lift uppför backarna och springa ner, berättar hon och ger en bild av stämningen runt O-ringen.

– Det är väldigt mycket folkfest när närmare 20000 personer är igång samtidigt. Det är en blandning mellan gamla och unga, elit och nybörjare. Sedan gäller det att vara bra under alla fem dagar för att vara med i totalen, det är det som är tjusningen.

ANNONS