Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

66 år sedan senast – nu förändras golfen igen

Det händer inte ofta – men nu kommer golfen med sin största modernisering av sporten och dess regler på över 66 år.
Enklare och snabbare golf är två av effekterna av det nya systemet, säger distriktets ordförande Göran Johansson, här på Morlanda GK i somras.. Bild: Christer Lindgren

Golfen har ett rykte om sig att vara konservativ och det stämmer. Golfentusiasterna får mer av solförmörkelser och andra ovanliga himlafenomen än förändringar av sina egen sport. Var trettionde år brukar golfens internationella regelinstanser R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) och USGA (United states golf association) slå till med regeländringar, men inför 1 januari 2019 har reglerna blivit färre och enklare.

Inom kort är det dags för golfarna i distriktet att få veta mer om förändringarna. Regelverket är nämligen samma för såväl proffs som motionärer även om vissa lokala regler eller särskilda tour- eller tävlingsvillkor kan skilja sig åt.

– Vi har ett program i distriktet när klubbarna ska utbildas för att i sin tur nå ut till sina medlemmar, berättar Göran Johansson, ordförande i Bohuslän-Dals golfförbund.

Distriktet består av 19 föreningar med totalt 14 000 registrerade golfspelare på olika kunskapsnivåer. Redan nu kan de, och alla intresserade, gå in på golfförbundets sajt för att ta del av regler och förklarande filmklipp kring varje regeländring. Dessutom finns det mobilappar med det nya regelverket.

– Visst, det finns en sanning i att sporten är konservativ. Det som görs nu är i rätt riktning, att anpassa golfreglerna till hur vi spelar och att de blir vänligare mot spelarnas misstag eller slarvfel som tidigare inneburit pliktslag.

Några av de andra större förändringarna är att spelare får plocka bort lösa naturföremål överallt på banan, men de flesta reglerna syftar till att snabba upp spelet. Enligt svenska golfförbundet visar flera studier att många golfare tycker att flera led i spelet tar för mycket tid. Något som möjligen kan förta upplevelsen för de som hellre vill ta det lite lugnare under rundan.

Att minska tiden för letandet av en försvunnen boll från fem till tre minuter är en annan åtgärd för att spelet ska rulla på i högre takt på banorna.

Spelarna leds därmed mot det som kallas ”ready golf” – att den som är klar först slår, oavsett vem som ligger längst från hål med undantag för formen matchspel. Att det får ta maximalt 40 sekunder att slå ett slag, att det numera är tillåtet att putta med flaggstången i hål och att bollen ska droppas från knähöjd är andra ändringar som ska skynda på spelandet.

Och det stannar inte där. Redan 2020 väntar nästa stora regelförändring då sportens handicapsystem ska bli detsamma över hela världen.