Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/47

900 deltagare när Uddevalla MTB kör igen

Beslutet var fattat, men när restriktionerna lättades gjorde arrangörerna helt om. 17 juli blir det Uddevalla MTB Show igen – om än med restriktioner och förutsatt att smittläget inte förvärras.

Efter att ha ställt in i fjol levde arrangörerna av terrängcykelfesten inför nyår på hoppet om sjunkande smittotal och lättade restriktioner.

Den tredje vågen av covid-19 såg länge ut att krossa drömmen ännu ett år.

– Det blir inställt, var beskedet från projektledaren Marcus Kårebrand under eftermiddagen 27 maj.

Någon timme senare, strax innan Bohusläningen skulle publicera nyheten, kom motsatt besked.

– Ja, det svängde fort, sade Kårebrand sedan regeringen i samverkan med Folkhälsomyndigheten öppnat till deltagarnivåer som fick arrangörerna att tänka om.

Sedan dess har arrangörerna satt full fart med att aktivera alla planer och funktionärer och har nu spikat formerna för loppen över 34 respektive 61 kilometer.

Det finns 900 platser varav över 500 är bokade i skrivande stund. Höjningen av det maximala antalet deltagare var helt avgörande för beslutet att köra tävlingen. 150 startande hade varit för få för en tävling med 220 funktionärer.

Det blir fortfarande en annorlunda tävling – men med mindre show än vad arrangörerna ursprungligen planerat. Det blir bara en dags aktiviteter, inget mässområde eller andra kringaktiviteter. Även dusch och omklädning, mattält, samt barn/ungdomsloppet som var planerat till 16 juli utgår helt detta år.

– Vi siktar på att genomföra ett smittsäkert evenemang med fortsatt fokus på deltagarnas upplevelse. Alla ska kunna känna sig säkra inför, under och efter tävlingen och vi vill att åkarna ska få se mer av Uddevalla, säger Marcus Kårebrand.

Martin Noord är banansvarig och har till årets upplaga skapat en sträckning som, när det gäller den långa banan, är rejält förändrad och precis som tidigare läggs stort vikt vid trafiksäkerheten.

– Ungefär fyra mil av banan är helt ny. Bland annat får åkarna ta sig uppför Dynamitbacken vid Rimnersområdet och sedan runt Bjursjön där vi använder flera av de nya MTB-lederna.

Den nya bansträckningen innebär också att arrangörerna nu bara behöver förhandla med tolv markägare istället för runt 70.

– Det blir betydligt enklare att administrera och det är vår förhoppning att banan, med några få undantag, så småningom ska vara öppen för träning hela året, säger Martin Noord.

UMTB är ett motionslopp, men toppstriden tilldrar sig som vanligt ett stort intresse och kanske särskilt i år. Uddevallas jättetalang Oscar Lind kommer nämligen hem från världscuptävlandet för att köra på hemmaplan där han definitivt kommer att vara en av favoriterna till segern.