AIK-fansen protesterar mot förbudet mot så kallade overhead-flaggor.
AIK-fansen protesterar mot förbudet mot så kallade overhead-flaggor.

AIK-klackens protest mot flaggförbudet

Först Sundsvall – nu AIK. I mötet med AFC Eskilstuna visade de svenska mästarnas supportrar tydligt vad de tyckte om polisens nya flaggförbud.

ANNONS
|

Polisens nya förbud mot en viss typ av flaggor på allsvenska läktare rör upp känslor bland supportrar i fotbolls-Sverige.

I mitten av april förbjöds så kallade OH (overhead)-flaggor på Gif Sundsvalls hemmaplan NPR arena eftersom de betraktades som ett "brottsverktyg" som gör det möjligt för supportrar att i skymundan bland annat tända bengaler och maskera sig.

Inför lördagens möte med AFC Eskilstuna var det AIK:s tur att få liknande direktiv som arrangör på Friends arena. Dessa gick ut på att publiken inte längre fick ta med sig flaggor av storleken 1x1 meter och större – och som går att använda för att dölja verksamhet kopplad till otillåten pyroteknik.

ANNONS

Beskedet skapade inte oväntat irritation bland AIK-fansen. Under den första halvleken mot AFC Eskilstuna protesterade lagets klack, först med ett massivt flaggtifo och sedan med ett antal banderoller.

"En låga behöver inte tifo för att brinna – förbjud syre på svenska arenor", var ett av budskapen från Norra Stå medan ett annat löd:

"Körde bil till rånet: förbjud bilar, hade knark i fickan: förbjud jackor, bengalbrännare gick under flagga: förbjud tifon".

AIK vann till sist matchen med 2–1. Första målet gjordes av Daniel Sundgren på straff – en spelare som är erkänd AIK-supporter sedan barnsben.

När han får höra om förbudet mot flaggor konstaterar han kort och gott att han tyckwer att det låter mycket konstigt.

- För mig är det löjligt att man inte ska kunna ha med sig flaggor, säger han.

TT
ANNONS