Trots avgångskrav från vissa supportrar kommer AIK:s tränare Andreas Brännström leda laget mot Kalmar FF på söndagen, säger klubbens sportchef Thomas Berntsen.
Trots avgångskrav från vissa supportrar kommer AIK:s tränare Andreas Brännström leda laget mot Kalmar FF på söndagen, säger klubbens sportchef Thomas Berntsen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

AIK mår inte bra – men Brännström sitter säkert

Katastrofstart på säsongen, skandalscener under derbyt och Manuel Lindbergs avgång. Hur AIK:s herrlag mår?
– Vi mår inte speciellt bra, säger AIK fotbolls styrelseordförande Robert Falck. Men tränaren Andreas Brännström sitter säkert, betonar lagets sportchef.

ANNONS

Sent efter söndagens derbyförlust mot Djurgården hade Robert Falck ett långt samtal med Manuel Lindberg, då fortfarande vd och klubbdirektör, och under natten till måndagen plingade det till i mejlkorgen.

Med ett par korta rader meddelade Lindberg sin uppsägning.

– Den förklaring som han ger till mig är att han inte anser att han kan göra nytta för AIK på det sätt som han borde kunna göra nytta. Nu tar han ansvar för att det går dåligt för herrar A, säger Falck.

"Mår inte bra"

Derbyt mot Djurgården, 0–1, slutade med skandalscener där matchen fick avbrytas under en timme efter att AIK-supportrar kastat bangers och bengaler och försökt ta sig in på planen.

ANNONS

På läktarna syntes vissa av fansen hålla upp banderoller som krävde att både Manuel Lindberg och tränaren Andreas Brännström avgår.

Enligt Robert Falck är Lindbergs avgång inte ett resultat av fansens krav.

– Det spelade inte in, enligt Manuel spelade det inte alls in. Det som spelar in är att han inte kan göra nytta för klubben, för föreningen.

Andreas Brännströms ställning i klubben är dock oförändrad, om man får tro AIK:s sportchef Thomas Berntsen. Han säger sig ha fullt förtroende för huvudtränaren.

– Ja, det har vi. Så är det i elitidrott. Vi som lever inom toppfotbollen måste kunna leva med risken (att vara pressad) och vi kör på som vanligt fram mot Kalmar i helgen, säger Berntsen till Expressen.

Styrelseordföranden Robert Falck medger samtidigt att AIK:s herrlag inte mår speciellt bra.

Måendet handlar om säsongsstarten, en seger på tio matcher, och skandalscenerna som utspelade sig på Tele2 arena.

– Om det någon gång är viktig att hålla ihop AIK-familjen så är det nu, nu är det hårt jobb på alla håll och kanter som gäller, säger Falck till TT.

"Inte värdigt AIK"

TT: Hur ser du på det som utspelade sig på Tele2 arena?

– Det är inte värdigt AIK.

ANNONS

TT: Hur kan det bli så?

– Jag förstår att det är upprörda känslor efter lång tid med uteblivna sportsliga resultat för herrar A men det legitimerar inte att använda bangers och pyroteknik.

– Bangers är allvarligt, eftersom det är bevisat att det kan skada hörseln.

TT: Sedan var fans på väg in på planen...

– Det är inte heller acceptabelt.

TT: Hur arbetar ni med det här?

– Det här är en diskussion som får föras med vår egen säkerhetsorganisation och polisen.

Fredrik Söderberg tar tills vidare över som tillförordnad vd och klubbdirektör.

AIK, som är nästjumbo på sex poäng efter tio matcher, möter härnäst Kalmar FF hemma på Friends arena på söndag.

AIK-fansen stod för skandalscenerna under derbyförlusten mot Djurgården.
AIK-fansen stod för skandalscenerna under derbyförlusten mot Djurgården. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS