AIK säkrade seriesegern med segern mot Karlskoga.

AIK säkrade seriesegern i hockeyallsvenskan

AIK var redan klart för spel i det hockeyallsvenska finalspelet men kunde vid seger mot Karlskoga även säkra seriesegern. Så blev det också: AIK vann matchen med bekväma 4–1.

|

AIK leder hockeyallsvenskan överlägset och hade inför fredagens omgång åtta poäng ner till tvåan Oskarshamn. Laget, som därmed redan säkrat en plats i finalspelet, kunde vid vinst mot Karlskoga dessutom räkna hem serieseger med två matcher till godo.

Och seriesegern var aldrig hotad i en match AIK kontrollerade från start. När lagkaptenen Christian Sandberg i numerärt underläge snärtade in 2–0 i krysset med en kvart kvar av den andra perioden var Karlskogas uppförsbacke lång. Hemmalaget reducerade visserligen till 1–2 i slutet av samma period men närmare än så kom Karlskoga aldrig. I den tredje perioden gjorde gästerna både 3–1 och 4–1.

Även andraplacerade Oskarshamn hade möjlighet att bli finalklart men misslyckades dock efter en 1–2-förlust mot Södertälje.

Oskarshamn kan trots förlusten ta sig till finalspel vid seger i nästa match. En blytung seger var det dock för Södertälje, som innehar den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Fakta: Vägen till SHL

Maximalt två lag kan nå SHL och de åtta främsta lagen i allsvenskan har chansen:

Lag 1–2 möts i allsvensk final, bäst av fem matcher, där segraren ställs i direktkval mot lag 14 i SHL i bäst av sju matcher. Förloraren fortsätter kvala.

Finaldatum: 11, 13, 15, eventuellt 17 och 19/3.

Direktkvalets två matchserier avgörs mellan 27 mars och 9 april.

Lag 3-8 går till slutspelsserien (enkelserie över fem omgångar) där slutsegraren når playoff, bäst av tre matcher, mot förloraren i allsvenska finalen. Segraren i playoff ställs i direktkval, bäst av sju matcher, mot lag 13 i SHL.

Preliminära datum, slutspelsserien: 12, 14, 16, 18 och 20/3. Datum playoff: 22, 24 och eventuellt 26/3.

Lag 9–12 är klara för allsvenskt spel nästa säsong medan lag 13-14 spelar i kvalserien till hockeyallsvenskan mot fyra lag från hockeyettan. De två främsta får spela i allsvenskan säsongen efter.