Chinedu Obasi mot Örebro senast anfallaren spelade i AIK. Arkivbild.

AIK till semifinal – efter förlängning

Chinedu Obasi blev hjälte när AIK tog sig till semifinal i svenska cupen efter 4–2 mot Öster. Men det krävdes förlängning innan Obasi med två mål kunde ge AIK segern. Klart för semifinal är även Häcken, som slog Gais med 4–1.

|

Där får Häcken dock klara sig utan Paulinho sedan anfallaren synat det röda kortet efter en omdiskuterad straffsituation.

På grund av skada missade Chinedu Obasi stora delar av svenska cupens gruppspel, där AIK tog sig vidare utan att imponera. Men i kvartsfinalen mot Öster byttes Obasi in i den andra halveken och var instrumentell när AIK vände matchen.

För de svenska mästarna var illa ute mot skrällgänget Öster, som redan slagit ut Malmö i gruppspelet. Med fem minuter kvar ledde Öster med 2–1 och ett fantasilöst AIK hade svårt att hitta farliga målchanser. Då ordnade Chinedu Obasi straff när han fälldes i straffområdet.

Goitom vågade inte titta

När Daniel Sundgren stegade upp för att slå straffen vågade lagkaptenen Henok Goitom inte titta. Men Sundgren slog säkert in 2–2 med ett lågt skott vid högra stolpen.

Det innebar förlängning och där var det återigen Chinedu Obasi som spelade huvudrollen – i den 98:e minuten satte anfallaren 3–2-målet och tio minuter senare punkterade han matchen med sitt andra mål vilket innebar 4–2.

- Vi visste att det skulle bli en tuff match och olyckligtvis fick vi den inte dit vi ville, säger Chinedu Obasi till C More.

- Men vi kämpade bra och jag kom in och hjälpte laget.

I semifinalen möter AIK antingen AFC Eskilstuna eller Halmstad.

Paulinho utvisad

Svenska cupens andra kvartsfinal mellan Häcken och Gais var en ensidig historia. Häcken slog enkelt Gais med 4–1. Däremot fick segern ett surt efterspel för Häcken.

I matchens slutminuter fick förra årets allsvenska skyttekung sitt andra gula kort sedan anfallaren i matchens slutminuter gått omkull i Gais straffområde.

Straff menade Paulinho – filmning menade domaren Kristoffer Karlsson.

- Han anses ha varit en fuskare och filmare i den situationen men vi bedömer situationen som något annat. Det är tråkigt för "Palle", säger Häckentränaren Andreas Alm till C More.

Andreas Alm menar dessutom att den inblandade Gaisspelaren, Aiden Harvey, själv tyckte att det var straff.

- Försvararen sa till mig efteråt att det var en klockren straff, säger han till C More.

Med resultatet är ett formstarkt Häcken i Svenska cupen uppe i 15 mål framåt och bara två insläppta bakåt på fyra matcher. I semifinalen ställs laget mot antingen Hammarby eller Djurgården.