Ajax Donny van de Beek efter sitt 1–0-mål mot Tottenham.
Ajax Donny van de Beek efter sitt 1–0-mål mot Tottenham.

Ajax CL-succé fortsätter: Ena foten i finalen

Ajax har ena foten i Champions League-finalen. 1–0-seger på bortaplan i den första semifinalen mot Tottenham ger årets skrällag i turneringen ett lysande utgångsläge inför returen.

ANNONS
|

Ajax hade redan innan slagit ut storlag som Real Madrid och Juventus på vägen fram till Champions League-semifinalen. Därmed kanske inte segern mot Tottenham kan ses som en skräll – men likväl en fortsättning på den här säsongens såväl imponerande som framgångsrika spel som gjort att Amsterdamklubben hyllats stort över fotbollsvärlden.

1–0-seger på bortaplan ger Ajax ett superläge att avancera hela vägen till finalen den 1 juni i Madrid – den första finalen sedan 1996 när man föll mot just Juventus, som man i årets turnering skickade ut i kvartsfinalen.

Tidigt Ajax-mål

Och det var inte förvånande när laget tog ledningen på Tottenhams hemmaarena, nybyggda White Hart Lane. Det unga, modiga laget fortsatte precis som det gjort tidigare – öste på med offensiv fotboll utan att låta Tottenham slappna av det minsta. Ledningsmålet kom i den 15:e minuten när Donny van de Beek friställdes med en fin passning nära mål och enkelt sköt in bollen bakom Hugo Lloris.

ANNONS

- Första delen av matchen spelar vi väldigt bra. 1–0 är okej, men vi måste slutföra det hemma nästa vecka, säger Donny van de Beek i TV6.

Tottenham hade redan före matchstart ett knepigt läge med flera spelare otillgängliga i den skadade trion Harry Kane, Erik Lamela och Harry Winks tillsammans med avstängde Son Heung-Min. Inte blev det bättre på den fronten när backen Jan Vertonghen tvingades byta i den första halvleken efter en otäck kollision med lagkamraten Toby Alderweireld som följdes av mycket blod och en märkbart yr och medtagen Vertonghen som fick hjälpas av planen.

Neres i stolpen

Hemmalaget hade svårt att skapa klara målchanser, trots att spelet tog sig lite i den andra halvleken.

- Vi spelade inte alls på den nivån vi kan. Under de första 20 minuterna var vi bolltittande. Vi måste förändra mycket inför nästa match, säger Tottenhams danske stjärna Christian Eriksen till BT Sport enligt AFP.

ANNONS

- Vi fick dem att se bättre ut än vad de är. Det är ett bra lag, men vi hjälpte dem på traven. Det var vårt fel, fortsätter han.

Det var dock gästerna som var närmast att göra matchen mer målrik när David Neres prickade stolpen i den andra halvleken.

I den andra semifinalen ställs Barcelona mot Liverpool, det första mötet spelas under onsdagen.

TT

ANNONS