Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utredaren Ola Lundberg ligger bakom det nya serieförslaget.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Allsvensk protest mot serieförslaget

Ett lag ur och ett lag upp. Det är förslaget i serieutredningen för både SHL och näst högsta divisionen. Men hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance är inte nöjd:

För första gången på över 30 år kommer ett lag från högsta serien med automatik att åka ur. I alla fall om Svenska ishockeyförbundets serieutredare Ola Lundbergs förslag gå igenom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han föreslår att ett lag från SHL åker ut varje säsong och ersätts av ett lag från hockeyallsvenskan.

De två sista lagen i SHL ska kvala mot varandra om att hålla sig kvar, medan vinnaren av ett nytt slutspel i hockeyallsvenskan ska ta steget upp.

Halverar chansen

Det säkerställer ett nytt lag i SHL varje år – men halverar å andra sidan chansen för de allsvenska klubbarna som i dag har två platser att slåss om via kval mot de två sista SHL-lagen.

- Det är bra att det säkerställer blodbyte, men vi tycker att öppningen ska göras större, säger Guiance.

- Vi har varit missnöjda med nuvarande kvalsystem, att då halvera möjligheten är vi inte helt nöjda med, säger han.

Lundbergs förslag går nu ut på remiss till ligorna, klubbarna och distrikten. Hockeyallsvenskan kommer att ha ett ägarmöte den 3 december där klubbarna ska diskutera hur man ska formulera sitt remissvar.

Försiktigt SHL

SHL:s ordförande Anders Källström är försiktig i sina kommentarer och vill inte värdera utredningsförslaget:

- Det är bra att det nu har lagts ett förslag och vi har stor respekt för jobbet som har gjorts. Vi kommer att analysera det här noga och ge tid till våra klubbar att bereda sina remissvar, säger han till TT.

Protesterna under hösten från supporterled har varit stora mot SHL som uppfattades göra allt för stänga den högsta serien. Sedan vd:n Jörgen Lindgren sparkades har dock samtalsklimatet öppnats upp.

Ulf Lundbergs förslag har tagit fasta på det.

- Fördelen för de underliggande är att man har en garanti för att om man gör en bra sportslig insats så har man en uppflyttningsplats. Ett direktkval har sin tjusning och dramatik, men det har också blivit en debatt kring hur stor den reella möjligheten är när de ekonomiska resurserna ökar mellan serienivåerna, säger Lundberg.

Han har också haft en ambition att göra serierna så lättförståeliga och lika som möjligt.

Remissvaren från klubbar, ligor och distrikt ska vara inlämnade senast den 1 februari nästa år. Sedan lägger Svenska ishockeyförbundets styrelse senast den 1 juni fram det slutgiltiga förslaget som ska klubbas på årsmötet den 15 juni nästa år.

Det nya seriesystemet tas i bruk från och med säsongen 2020–21.