Sturla Holm Laegreid har gjort succé i vinter. Men nu avslöjar norska TV2 att han kunde kört för Sverige i stället.
Sturla Holm Laegreid har gjort succé i vinter. Men nu avslöjar norska TV2 att han kunde kört för Sverige i stället. Bild: KALLE PARKKINEN

Anders Byström och Sverige ville värva norske succén

Han har blivit en av vinterns stora skidskyttesensationer för sitt Norge. Men Sturla Holm Laegreid kunde ha tävlat för Sverige. Anders Byström och det svenska skidskytteförbundet försökte nämligen värva skidskyttekometen för drygt ett år sedan.

ANNONS
|

Efter fyra segrar på 15 individuella starter har skidskyttevärlden fått en ny sensation i norrmannen Sturla Holm Laegreid, 23.

Men Laegreid hade kunnat tävla för Sverige. Den dåvarande svenske skidskyttechefen Anders Byström, hemmahörande i Frändefors, och det svenska skidskytteförbundet försökte nämligen värva säsongens komet för ett drygt år sedan.

– Jag fick ett telefonsamtal i december 2019. Det var Anders som undrade om jag hade dubbelt medborgarskap och om jag kunde tänka mig att köra för Sverige. Jag fick säga att jag är norsk, men tacka för intresset. Det var ju kul att bli ”headhuntad”, säger Laegreid till norska TV2.

ANNONS

Anledningen till att 23-åringen hade kunnat köra för Sverige är då hans pappa är född och uppvuxen i Sverige.

Anders Byström var 2019 landslagschef för skidskyttarna men är i dag landslagschef för de svenska längdåkarna.
Anders Byström var 2019 landslagschef för skidskyttarna men är i dag landslagschef för de svenska längdåkarna. Bild: JOEL MARKLUND

För Aftonbladet bekräftar Byström – som i dag är landslagschef för de svenska längdåkarna – övertalningsförsöket.

– Det är ju lite intressant, inte minst nu när han gör det så bra. Men dessvärre vann Norge striden om Laegreid, så det var synd. Hehe, nej då, det är kul att se honom lyckas, säger Byström till Aftonbladet.

Om värvningen hade lyckats hade Laegreid behövt söka dubbelt medborgarskap då han bara har norskt pass.

ANNONS