Anders Sörensson körde sitt 30:e raka Vasalopp – på rekordtid

Ny rekordtid, 30:e Vasalopp i rad och den enda bohusläningen i elitklassen. Skidveteranen Anders Sörensson, 47, från Munkedal levererade – igen.
– Jag är supernöjd med hela loppet, säger en trött, men nöjd Anders Sörensson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Anders Sörensson, som tävlar för Team Swedemount SC, tyckte att det var väldigt svåra förhållanden under helgens Vasalopp.

– Förhållandena var jättetuffa, inte minst efter all snö som kom under natten till söndagen. Dessutom kom det en del skräp från träden på spåren, vilket gjorde loppet ännu tuffare, säger Sörensson.

Men det hindrade inte honom från att åka sitt 30:e raka Vasalopp. Eller att för den delen bli bäst i Bohuslän och slå sitt personliga rekord.

47-åringen slutade 137:a på den egna rekordtiden 03:56:16.

– Det är speciellt på många sätt. Dels för att det var mitt 30:e lopp i rad, men också för jag lyckades köra in i mål under fyra timmar, säger Anders Sörensson, som även hade som mål att komma topp 150.

ANNONS

”Dröm som går i uppfyllelse”

När Bohusläningen når honom har han nyligen kommit hem till Munkedal från Sälen.

– Jag är supernöjd med hela loppet. Jag kände redan vid starten att det skulle gå bra, och det gjorde det också. Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse och ett roligt minne att ha med sig. Det blev väldigt känslosamt när jag kom in i mål, berättar han dagen efter.

Han är både nöjd och stolt över sin insats.

– Det är en häftig känsla att ha kört 30:e lopp i rad och att dessutom få göra det på en rekordtid är jättekul. Jag tycker det är kul att vara en del av elitgruppen, även om jag är en bra bit från de bästa.

En stor del till framgången ligger i träningen, säger Anders Sörensson.

– Jag har kunnat träna bra under vintern samtidigt var det en dag där mycket klaffade för min del. Det var en toppendag för min del helt enkelt.

Sörensson vill också lyfta fram Janne Johansson och Lars Stengård med familjer från Lima IF, som bidrog med vattenhjälp under loppet.

– De ställde upp med två bilar och en snöskoter och följde mig hela Vasaloppet. Utan deras hjälp hade jag aldrig klarat ett nytt tidsrekord.

ANNONS

Anders Sörensson har blivit van vid att vara främsta herråkare från Bohuslän.

– Ja, som bohusläning har jag nog varit bäst över 20 gånger på raken, konstaterar Sörensson som körde sitt första Vasalopp 1992.

Har inte tankar på att trappa ner

Anders Sörensson fyller 48 år i vår. Men Munkedalsbon har inga planer på att trappa ned på skidåkningen.

– Jag tänker fortsätta så länge jag tycker det är roligt och att det fungerar med familjen, säger skidveteranen, som har siktet inställt på sitt 31:a Vasalopp på raken.

– Att få vara en del av elitgruppen inspirerar mig till att fortsätta träna och bli ännu bättre. Det är en morot och något som sporrar mig. Dessutom är det en social grej. Man umgås med kompisar och lär känna många nya människor längs vägen.

Närmast väntar Nordenskiöldsloppet som är världens längsta skidlopp på 22 mil. Starten går om tre veckor.

– Det ska bli jättekul, det blir ett roligt avslut på säsongen.

ANNONS