Markus Eriksson, Mattias Johansson och Anders Sörensson från Team Swedemount SC deltog under helgen i Nordenskiöldsloppet.
Markus Eriksson, Mattias Johansson och Anders Sörensson från Team Swedemount SC deltog under helgen i Nordenskiöldsloppet. Bild: Privat

Anders Sörensson körde världens längsta skidlopp: ”Tuffaste loppet jag kört”

Drygt 22 mil på längdskidor. Det klarade skidveteranen Anders Sörensson, från Munkedal när han i lördags körde i mål i Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidtävling.
– En rolig upplevelse, men också tuffaste loppet jag kört, säger 47-åringen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För drygt tre veckor sedan körde Anders Sörensson, tävlande för Team Swedemount SC, sitt 30:e raka Vasalopp – på rekordtid.

I helgen var han återigen tillbaka i skidspåren när Nordenskiöldsloppet avgjordes med start- och målgång i Jokkmokk.

Sörensson åkte i mål på 17:e plats på tiden 12:53:20.

– Jag är jättenöjd med placeringen. Jag hade som målsättning att åka in bland de 20 bästa och det klarade jag. Det är jag väldigt glad över. Det är kul att all träning som jag lagt ner under säsongen ger resultat, säger han.

Höll bra fart hela loppet

Trots det långa loppet lyckades Munkedalsbon hålla farten uppe.

ANNONS

– Starten gick snabbt, men jag höll bra fart hela loppet, och var länge med i täten. Det är ett kvitto på att jag har lagt ner hårt arbete på träningarna.

47-åringen tycker samtidigt att helgens lopp är det tuffaste han kört.

– Det är brutalt långt och väldigt utmanande. Jag var ganska trött efteråt. Men jag är glad över att jag nu har gjort det. Det är en bra erfarenhet och en rolig upplevelse, säger Anders Sörensson, som fyller 48 år i vår.

Att klara de drygt 22 milen kräver en särskild mental styrka och den har, precis som den fysiska styrkan, byggts upp genom den hårda träningen.

– Min styrka är att jag verkar klara mig bra på längre lopp.

Han ser helgens skidtävling som bra mental träning inför Vasaloppet nästa vinter.

– Nu kommer jag ha mindre respekt för distansen på Vasaloppet.

Anders Sörensson efter målgång.
Anders Sörensson efter målgång. Bild: Privat

Kommer du att göra om Nordenskiöldloppet?

– Nej, inte på ett bra tag i alla fall, men vi får se, säger han med ett skratt.

Förutom Anders Sörensson var även klubbkompisarna Markus Eriksson, och Mattias Johansson med i Nordenskiöldsloppet – och båda lyckades ta sig i mål.

Eriksson slutade 55:a på tiden 14.59.27 och Johansson 56:a med samma tid.

ANNONS

– De åkte tillsammans och höll ihop hela loppet och var otroligt nöjda efteråt. Det var en riktigt bra laginsats av alla tre, tycker Sörensson när han summerar tävlingen.

Vann hela loppet gjorde Klas Nilsson, tävlande för Team Curira/Skellefteå XC, på tiden 11:44:43.

Med målgången i Nordenskiöldloppet är Anders Sörenssons säsong slut.

– Nu är det fullt fokus på återhämtning och jobb. Tanken är att jag ska köra rullskids-SM i Tanumshede i augusti, säger han.

ANNONS