Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson presenterade fotbollstruppen till Österrike–Sverige i Wien torsdagen den 6 september och Sverige–Turkiet i Nations League på Friends Arena måndagen den 10 september.
Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson presenterade fotbollstruppen till Österrike–Sverige i Wien torsdagen den 6 september och Sverige–Turkiet i Nations League på Friends Arena måndagen den 10 september. Bild: Hanna Franzén/TT

Andersson: "Inte så många som knackar på"

23 spelare åkte till Ryssland och skapade blågul VM-succé.
22 av dem finns kvar i herrlandslagets trupp till landskampen mot Österrike och Nations League-mötet med Turkiet.
– Det är inte så många spelare som står och knackar på, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

På torsdag i nästa vecka möter Sverige Österrike i Wien, den första landskampen sedan fotbolls-VM i Ryssland. Två månader har då gått sedan kvartsfinaluttåget mot England (0–2). Men det är inte mycket som har hänt, enligt förbundskapten Janne Andersson.

– Ola Toivonen har tackat nej, annars är övriga spelare med. De som var med då presterade väldigt bra och, tycker jag, är värda att vara med även nu. Utöver de 22 så har jag tagit ut tre spelare varav två varit med innan, Sam Larsson och Ken Sema. Dessutom Robin Quaison (Mainz) som jag inte har kunnat se i landslagsmiljö. Det ska bli jättekul att träffa honom och jobba med honom, säger han.

ANNONS

Truppen på 25 spelare ska även möta Turkiet i Nations League-premiären på Friends arena i Solna om knappt två veckor. Europeiska fotbollsförbundet Uefas nystartade turnering som ska ge fler tävlingsmatcher under hösten, och i förlängningen även kan ge en plats till EM om två år för de lagen som misslyckas i kvalet.

TT: Hur vill du att ditt landslag ska utvecklas under hösten?

– Jag vill att vi vinner matcher, branschen är väldigt resultatfixerad och skall så vara. Efter Österrike är det skarpt läge direkt mot Turkiet. Sedan är det klart att jag vill utveckla vårt sätt att spela hela tiden. Men vi måste bottna med våra grundidéer som tog oss till VM, säger Janne Andersson.

Sverige spelar totalt fyra matcher i Nations League och två träningslandskamper under de kommande tre månaderna. Något som ger en ny typ av höst för Janne Andersson som förlängt sitt förbundskaptenskontrakt över VM i Qatar 2022.

– Det blir dels färre vänskapslandskamper och mindre tillfällen att testa spelare. Nations League får en direkt påverkan på EM-kvalet. Går det bra där ökar förutsättningarna enormt för att vi ska klara det bättre i ett EM-kval. Antingen kommer vi bättre lottningsmässigt eller får chansen bakvägen om vi skulle misslyckas. Nästa år kommer det i princip bara bli EM-kvalmatcher och inga vänskaps. Då blir effekten av Nations League ännu tydligare, säger han.

ANNONS

Fakta: Sveriges trupp

Janne Anderssons trupp på 25 spelare till träningsmatchen mot Österrike i Wien (6 september) och Nations League-mötet med Turkiet på Friends arena i Solna (10 september).

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.

Backar: Mikael Lustig, Celtic, Emil Krafth, Amiens, Andreas Granqvist, Helsingborg, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Pontus Jansson, Leeds, Filip Helander, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Martin Olsson, Swansea.

Mittfältare: Emil Forsberg, RB Leipzig, Jimmy Durmaz, Toulouse, Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone, Ken Sema, Watford, Sam Larsson, Feyenoord.

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alavés, Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen, Robin Quaison, Mainz, Viktor Claesson, Krasnodar.

Fakta: Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Fakta: Herrlandslagets höstmatcher

6 september: Landskamp, Österrike–Sverige, Wien.

10 september: Nations League, Sverige–Turkiet, Solna.

11 oktober: Nations League, Ryssland–Sverige, Kaliningrad.

16 oktober: Landskamp, Sverige–Slovakien, Solna.

17 november: Nations League, Turkiet–Sverige (plats ej bestämd).

20 november: Nations League, Sverige–Ryssland, Solna.

ANNONS