Herrarnas förbundskapten Janne Andersson fick svara på många frågor om skadade spelare i landslaget. Arkivbild.
Herrarnas förbundskapten Janne Andersson fick svara på många frågor om skadade spelare i landslaget. Arkivbild.

Andersson om landslagsskador "Ostressad"

En petad målvakt, en skadeskjuten backlinje och flera offensiva stjärnor som tvingats till sidlinjen. Skador och bristande speltid är huvudämnet när Janne Andersson samlar sitt landslag inför EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien.

ANNONS
|

Victor Nilsson Lindelöf är inte med i truppen, Andreas Granqvist har missat flera matcher med klubblaget Helsingborg och Pontus Jansson fanns inte med när hans Leeds förlorade playoffmatcherna till Premier League.

Det defensiva spelet har under Janne Andersson varit landslagets främsta signum. Men när Sverige samlas inför kommande EM-kvalmatcher mot Malta (fredag) och Spanien (10 juni) gör man det med en skadeskjuten backlinje.

Själv är Janne Andersson, åtminstone utåt sett, inte oroad.

- Vi har generellt sett haft ett starkt försvarsspel oavsett vilka som har spelat. Även om förutsättningarna inte är helt perfekta känner jag mig ganska ostressad, säger han på samlingens första presskonferens.

ANNONS

"Största respekt för motståndarna"

Hur allvarlig Andreas Granqvists skada är – lagkaptenen missade söndagens Skånederby mot Malmö FF – ville förbundskaptenen dock inte kommentera.

- Så länge Granqvist tillhör Helsingsborgs Idrottsförening är det de som kommunicerar hur dagsformen är med honom. Efter matchen ansluter han till oss och då kan vi kommunicera om honom, säger Andersson.

TT: På pappret möter ni två lag med olika kvalitéer. Finns det några tankar på att ställa över spelare mot Malta för att ha dem redo mot Spanien?

- Jag funderar inte på det sättet. Vi tar varje match på lika stort allvar oavsett vilka vi möter. Det är samma sak nu och jag har största respekt för motståndarna. Därmed tar jag ut laget som har störst möjlighet att vinna.

Senaste gången Sverige mötte Malta var för tio år sedan i VM-kvalet till VM i Sydafrika.

ANNONS

"Inga restriktioner"

Under Sveriges senaste landslagssamling i slutet av mars vann landslaget mot Rumänien och spelade oavgjort mot Lars Lagerbäcks Norge efter en galen 3–3-match.

Mot Norge fanns inte Emil Forsberg med på planen på grund av skadeproblematik, men det är inget som ska hämma den offensive mittfältaren den här gången.

- Förra samlingen var det inte aktuellt med två matcher. Men nu finns inga restriktioner på det sättet, säger Janne Andersson.

Emil Forsberg stod bland annat för en fin insats när hans Leipzig förlorade den tyska cupfinalen mot Bayern München och har under våren svarat för sju poäng i Bundesliga.

Även skadade anfallaren Robin Quaisons prognos ser ljus ut. Han har rehabtränat den senaste tiden.

- Den går fortsatt bra, inget har förändrats, säger Andersson.

TT
Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Försvarare: Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Celtic, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Leeds, Filip Helander, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Emil Krafth, Amiens, Per Karlsson, AIK, Alexander Milosevic, Nottingham.

Mittfältare och anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Jakob Johansson, Rennes, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdal, Sampdoria, Marcus Berg, Al Ain, Viktor Claesson, Krasnodar, Alexander Isak, Willem II, Sebastian Andersson, Union Berlin, Robin Quaison, Mainz, John Guidetti, Deportivo Alavés.

ANNONS