Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ebba Andersson under säsongspremiären i Bruksvallarna.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Anderssons knä höll – slog Kalla i premiären

Ebba Andersson vann skidpremiären i Bruksvallarna, 2,6 sekunder före Charlotte Kalla. Efter segerglädjen och hyllningarna kom en spontan lättnad. Hennes opererade knä håller.

Ebba Andersson, 21, strålar ikapp med solskenet när hon berättar om det snabba loppet och jakten på Charlotte Kalla. En klar kontrast mot den oro och ångest som har präglat en del av försäsongen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När hösten ersatte sommaren kände Ebba Andersson en överansträngning i det knä som hon för två och ett halvt år sedan genomgick en svår operation.

- Att det dök upp på det sättet, så långt efter operationen, gjorde mig orolig och samtidigt kom osäkerheten. Jag började fundera på hur detta skulle påverka mig träningsmässigt och hur lång tid det skulle ta att bli bra igen. Det blev en tuff höst, säger Ebba Andersson.

Hon berättar sedan om den alternativa träningen och rehabiliteringen som gjort att hon kom tillbaka.

- Jag har ett bra team kring mig och den senaste tiden har jag kunnat träna bra. I dag känns det ingenting och det är jag mycket glad för. Den här segern gav en extra boost för självförtroendet, säger hon.

Duell med Kalla

Damernas femkilometerslopp i fristil blev en duell mellan först startande Charlotte Kalla och Ebba Andersson som gick ut 30 sekunder efter. Kalla ledde ett tag med över fem sekunder, men Andersson vände och vann.

- Det var bra att kunna åka på hennes tider. Men det var inte förrän i sista backen som jag förstod att man hade chansen. Då var det bara att ge allt, säger Ebba Andersson.

"En premiär i mängden"

Charlotte Kalla, som brukar vinna säsongspremiärer i Bruksvallarna, tog andraplatsen med ro:

- Det var kul att dra på sig nummerlappen. Annars var detta en premiär i mängden för mig, säger 31-åringen och analyserar sedan sitt lopp.

- Det var bra att jag kunde lugna ner mig när viljan kom väl mycket. Det jag inte tar med mig är att jag blev stressad i åkningen, vilket gjorde att tajmningen inte satt där.

Charlotte Kalla hyllade sedan Ebba Andersson:

- Hon har hållit en hög nivå i höst. Detta är ju också första försäsongen vi tränat ihop. Vi är olika generationer med olika perioder i våra liv. Jag har därför mycket att lära av henne.

Även Ebba Andersson har haft nytta av Charlotte Kalla.

- Ja, hon sätter nivån på träningarna. Det är bra.