Annelie - en mångsysslare inom idrott

Hon spelar både badminton och fotboll på division 1-nivå. Annelie Antonsson bidrar starkt till att idrotten på Orust lever och frodas. "Vi har ett ansvar gentemot de yngre", säger hon.

ANNONS
|

Att 25-årigaAnnelie Antonsson får tiden att gå ihop är ett mysterium. Förutom spel med Orust FC i division 1 och Torp Goif i division 1 har hon tagit över föräldrarnas gård utanför Henån. Där har hon hästar, får och höns. Samtidigt jobbar hon heltid på Ikea Bäckebol.

– Jag har väl ett par dagar i veckan ledigt, men då tar jag hand om djuren och tränar på egen hand, säger hon och ler.

Vi träffas vid Rimmåsvallen nära Slussen på Orust där Torp Goif precis dragit i gång veckans ungdomsträning. Annelie Antonsson berättar om sina parallella karriärer, en i fotboll och en i badminton.

ANNONS

Hon började spela fotboll i Henåns IF och badminton i Torp när hon var nio år. Det gick bra att kombinera sporterna i några år. Men när hon var i 13-årsåldern valde hon badminton.

– Jag la av med fotbollen då, men började igen när jag var 17 och tvingades operera handleden. Då kunde jag inte spela badminton utan fick lägga av. Jag trodde aldrig jag skulle kunna spela badminton igen, säger hon.

Fotboll blev det i Gilleby/Stala men hon höll mest på för att det var kul. I samma veva flyttade hon till Göteborg och började jobba för Åby badmintonklubb som ungdomstränare bland annat.

– Men det tog över mina kvällar och helger. Jag ville hinna träna själv också så jag skaffade mig ett vanligt jobb i stället. Då kunde jag börja spela både badminton och fotboll igen, säger hon.

Fotboll var det då mest på B-lagsnivå, men när Orust FC gick upp i ettan fick hon suget tillbaka.

– Jag känner det som en ära att få spela för laget första gången någonsin vi är uppe i ettan, säger hon.

Samtidigt ingick hon i det badmintonlag i Torp som hade stora framgångar i division 1 under hösten 2016. Men i februari bröt hon handleden olyckligt och blev borta under vårsäsongen.

ANNONS

– Brottet blev komplicerat och krävde längre läkningstid än normalt. Under en period fick jag inte göra någonting alls utan höll på att gå in i en depression, säger hon.

Men i slutet av mars var hon tillbaka efter att ha kört egen rehabträning under en period. Det gick snabbt att ta sig tillbaka till fotbollsplanen. Mycket beroende på den tuffa uppladdningen som Orust FC hade med tränaravhopp och skador och sjukdomar.

– Jo, jag behövdes helt klart där och kom snabbt tillbaka. Lite försiktig var jag nog i början men nu känns det bra och jag har spelat alla fyra matcherna som mittback, berättar hon.

Orust FC har överraskat alla i årets serie. Den tuffa försäsongen har snarare stärkt spelarna, enligt Antonsson.

– Det taggade oss i stället och vi sa att de som kan spela ska spela. Vi tar verkligen hand om varandra och tar ansvar för övningarna på träningen. Vi är ett gott gäng som hittar på saker vid sidan om. Vi är också rätt prestigelösa och känner en stolthet att spela för lilla Orust. Vi förlorar gärna men gör det tillsammans.

Hon hyllar tränaren Karin From som varit extremt viktig för laget.

– Hon tar hand om oss och är en förebild. Det är tuffa 90 minuter varje vecka, men samtidigt väldigt kul.

ANNONS

På fredag väntar ett derby mot Rössö på Rimnersvallen. Det ser Antonsson fram emot.

– Vårt mål är att hänga kvar och Rössö får vara favorit men det passar oss rätt bra att slå ur underläge. Detta är ett läroår för oss att testa spel på denna nivån. Känslan vi ska känna när vi lämnar planen är stolthet har vi sagt.

Trots handledsproblem kommer hon att spela badminton i någon form till hösten också. Så mycket träning blir det inte utan mest matcher.

Vad är roligast?

– Just nu är det fotbollen. Men badminton är min första sport och kommer alltid att finnas med mig på något sätt.

ANNONS