Mikael Appelgren.
Mikael Appelgren. Bild: Andreas Hillergren/TT

Appelgrens storspel bakom Sveriges seger

Efter två raka förluster kom till slut en seger i mellanrundan. Och även om mästerskapet redan var över för Sverige – var det en viktig vinst. 24–18 mot Ungern blev landslagets första steg till OS-kvalet i april.

ANNONS

EM-drömmen gick i spillror med 20–23-förlusten mot Norge.

Sedan nederlaget mot grannlandet har de svenska spelarna valt att blicka framåt, poängterat att fortsättningen av mästerskapet handlar om att få ett bra avstamp inför OS-kvalet i april.

Först steget dit blev 24–18 mot Ungern.

– Det var skönt att det lossnade lite, men vi kämpar fortfarande. Första tio minuterna, kvarten ser det ändå okej ut men vi har fruktansvärt svårt att göra mål i öppna lägen, säger lagkaptenen Jim Gottfridsson till TV6.

– Men den här segern betyder mycket för det här laget, det var skönt att det lossnade.

"Jobbade mig in i matchen"

Och framför allt storspel av målvakten Mikael Appelgren.

ANNONS

– Det kändes bra. Jag tycker att jag startade båda halvlekar, vad säger man, lite svagt kan man kalla det, men jag jobbade mig in i matchen och det känns som att laget gjorde det också, säger han till TV6.

30-åringen stod för flera räddningar – Ungerns Roland Mikler briljerade stundtals också – och såg till att ungrarna bara lyckades göra nio mål i den första halvleken medan Blågult prickade in ytterligare ett mål.

Appelgren fortsatte att rada upp räddningar även i andra halvlek – räddningsprocenten stannade på 38 – och bidrog till att Sverige drog ifrån och till slut lyckades säkra mellanrundans första poäng efter förlusterna mot Portugal och Norge.

– Första segern i mellanrundan, vi hade planerat att den skulle komma tidigare men nu fick vi alla fall en vinst, säger han.

– Vi gör 23 mål, håller dem på 18 och vi vinner matchen. Det känns tryggt, det är många som tar ansvar.

Målvaktsspelet hyllas

Gottfridsson var framför allt nöjd med försvarsspelet och lyfter den delen som viktig att ta med sig till nästa match.

– Jag tycker försvarsspelet, vi håller dem på 18 mål. Sedan spelade vi oss till bra lägen, kanske mot ett sämre Ungern som kanske var lite trötta, men vi måste sätta dit lägen i nästa match. Men försvarsspelet framför allt, och målvaktsspelet, säger han.

ANNONS

På onsdagskvällen avslutar Sverige gruppspelet i Malmö med en match mot Island.

Då gör Kristján Andrésson sin sista match som svensk förbundskapten. I kvalet till Tokyo-OS är det norrmannen Glenn Solberg som kommer att leda Sverige.

Kvalet avgörs med tre matcher på tre dagar (17–19 april), antingen i Berlin eller i Kroatien. Två av de fyra lagen i Sveriges grupp går vidare till OS i Tokyo.

Sveriges motståndare:

Tyskland eller Kroatien. Om Norge vinner EM blir motståndet och värden för OS-kvalet Kroatien, annars Tyskland.

Ett lag från EM som i nuläget inte är klart för OS-kval. Sannolikt ett av semifinallagen från Sveriges grupp i EM, vilket blir Slovenien eller Ungern.

Trean från afrikanska mästerskapet. Troliga motståndare är Tunisien, Algeriet eller Angola.

ANNONS