Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mantas Armalis storspelade.

Armalis fixade tre Skellefteåpoäng

En suverän målvakt och uppoffrande försvarsspel var Skellefteås segervapen när man besegrade Växjö med 3–0 på hemmais.

Mantas Armalis gick helt enkelt inte att överlista den här kvällen. Trots mängder av Växjöchanser kunde hemmamåIvakten hålla nollan för tredje gången den här säsongen.

- Jag fick jobba hårt för den. Samtidigt fick jag jättebra hjälp, sade Armalis, som gång på gång fick se pucken dansa fram längs mållinjen. Fast på rätt sida varenda gång.

- Visst kan man säga att vi hade tur och att det studsade vår väg. Det har vi verkligen inte varit bortskämda med förut.

"Jämn match"

I vårens finalspel var Växjö förkrossande överlägset och släppte in bara ett enda mål totalt på de fyra matcherna mot Skellefteå. De senaste säsongerna är plusstatistiken i lagens inbördes möten stor för Växjö men nu blev det förlust för andra gången i rad uppe i norr.

- Tycker att det var en jämn match, men vi hade förtvivlat svårt att göra mål. Man måste göra mål om man vill vinna matcher, sade Växjöbacken Joel Persson.

I slutet av den andra perioden och stundtals i tredje handlade det nästan enbart om Växjö. Och Armalis.

- Han var bra, men vi gör honom också bra. Vi fick sällan in tillräckligt med folk på kassen, sade Persson.

Efter en trög SHL-start har Växjö sakta men säkert smugit sig allt närmare tabelltoppen.

Året har inletts med enbart segrar. Nu blev det tillfälligt stopp i marschen uppåt.

Skellefteås nykomponerade trio med virvelvindarna Tim Söderlund, Andreas Wingerli och Edwin Hedberg är en succé så här långt med sin blixtrande skridskoåkning och kedjan hade bara varit på isen några sekunder i sitt allra första byte när de gav Skellefteå matchens första mål.

Söderlund hittade Hedberg framför kassen och efter 4.06 stod det 1–0 till hemmalaget.

Det var tredje matchen i rad som Edwin Hedberg gjorde mål.

- Visst betyder det mycket för självförtroendet. Vår kedja skapar mycket genom att vi vänder spelet snabbt och nu har vi något bra att bygga vidare på, sade målskytten.

Växjö saknade lagets målspruta Janne Pesonen och tog i den andra perioden över matchen utan att kunna göra mål. Massor av chanser skapades och pucken dansade på mållinjen flera gånger bakom Mantas Armalis i Skellefteås mål.

I stället kunde Skellefteå utöka sin ledning i numerärt överläge mitt i mittenperioden.

Bättre försvarsspel

Powerplay har fungerat dåligt länge, nu var det betydligt vassare och när Bud Holloway fick chansen tog han den. Kanadensaren avancerade mot målet, siktade och satte säkert upp pucken i närmaste kryss.

Försvarsspelet är en annan faktor som tidigare inte fungerat som det ska för Skellefteå. Den här matchen visade laget en helt annan skärpa och offervillighet, låg tätt inpå sina motståndare.

Joakim Lindström satte punkt för matchen med ett mål i öppen kasse.