Denni Avdic (till vänster) jublar med lagkamraterna efter sitt första mål för säsongen. AFC gick vidare från det och vann med 3–1 mot IFK Göteborg.
Denni Avdic (till vänster) jublar med lagkamraterna efter sitt första mål för säsongen. AFC gick vidare från det och vann med 3–1 mot IFK Göteborg.

Asbaghi efter premiärsmällen: "En match av 30"

Förlust med 1–3 i premiären mot nykomlingen Eskilstuna. Hur oroligt är IFK Göteborg?

ANNONS
|

IFK Göteborg tippades i botten på den allsvenska upptaktsträffen. Det klassiska storlaget, som slutade på elfte plats i fjol, håller på att bygga om och bygga nytt, inte minst ungt, och har tappat flera rutinerade spelare.

Så: Hur kommer klubben att stå sig i år?

I den allsvenska premiären borta mot AFC Eskilstuna kom en möjlig fingervisning.

“Blåvitt” föll tungt med 1–3 mot nykomlingen tillika svenska cupen-finalisten och fick lämna Tunavallen på samma sätt som senast lagen möttes – med noll poäng.

IFK visade stundtals upp fint bollrullande, men saknade skärpan i boxen och läckte bakåt. 0–1 blev 0–2 och när laget tryckte på för en kvittering till 2–2 på slutet kom i stället nästa kalldusch, 1–3.

ANNONS

"Ska inte gräva ner oss"

Efteråt var besvikelsen stor.

- Någon sparkar i väggen och skriker, många andra sätter sig ner och är besvikna precis som hos många andra lag som har förlorat i dag, sade IFK-tränaren Poya Asbaghi.

33-åringen ville dock inte dra för stora växlar av förlusten.

- Det är klart att det är viktigt för alla att få en bra inledning, men det här var en match av 30. Det finns delar som är bra, sedan finns det detaljer som vi känner att vi behöver jobba på. Vi kände att vi var tillräckligt klara för att vinna en premiär borta mot AFC, och det kunde vi ha gjort med matchbilden som var.

IFK-spelarna Carl Starfelt och kaptenen Sebastian Ohlsson hymlade inte med sin besvikelse.

- Det var självklart inte den här starten vi ville ha, men samtidigt är det en match av 30. Det är bara att köra på, vi ska absolut inte gräva ner oss. Det är många lag som förlorar premiärerna, sade Starfelt.

ANNONS

Sviten intakt

Ohlsson:

- Det här betyder inget för fortsättningen, vi tror på vårt spel och vet vad vi kan. Vi får gräva ner oss i dag, analysera matchen i morgon och sedan är det fullt fokus mot söndag (Elfsborg hemma).

Lagkamraten Robin Söder förstår IFK-supportrarnas besvikelse.

- Alla har rätt att vara besvikna, jag är också besviken som fan. Sedan måste man ha respekt för AFC, de har gått till cupfinal och gör sin grej jäkligt bra.

Premiärsegern innebär att AFC fortsätter visa styrka i sin hemmaborg. Där förlorade laget inte en enda match i superettan förra året och såg alltså till att hålla sviten intakt i den allsvenska återkomsten.

- Det var väldigt viktigt för oss med tre poäng, sedan om det var rättvist eller inte är svårt att säga, sade AFC-tränaren Nemanja Miljanovic.

ANNONS
TT
Fakta: Göteborgs tio senaste premiärer

2019: AFC Eskilstuna (b) 1–3

2018: Trelleborg (b) 3–1

2017: Malmö FF (h) 1–1

2016: Falkenberg (b) 2–0

2015: Åtvidaberg (h) 1–0

2014: AIK (b) 2–0

2013: Häcken (b) 3–0

2012: Syrianska (b) 1–2

2011: Örebro (h) 0–1

2010: Kalmar (b) 3–0

ANNONS