Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kosovare Asllani, till höger, under torsdagens VM-kvalmatch mot Ukraina.

Asllani om målgesten: "Inte politisk"

Under herr-VM kostade gesten 90 000 kronor. Men Kosovare Asllani är inte orolig för böter, trots sin "dubbelhövdade örn" mot Ukraina.

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde för ovanlighetens skull att flytta upp Asllani i en nygammal offensiv mittfältsroll, strax bakom anfallstrion, mot Ukraina.

Det blev ett klockrent drag och 29-åringen tillhörde planens bästa i 3–0-segern.

- Jag älskar att spela i den offensiva mittfältsrollen, eller en släpande forwardsroll, likt den som jag har spelat med Lotta Schelin tidigare. Det kändes bra, jag hittade bra ytor och det var kul att spela, säger Asllani.

Kreativ trio

Tillsammans med Caroline Seger och Elin Rubensson bildade hon ett svenskt mittfält som med ett snabbt, fantasifullt kortpassningsspel gjorde kvällen besvärlig för Ukraina.

Till slut fick Asllani också hitta nätet; 3–0-målet var ett välplacerat skott efter att Caroline Seger och Sofia Jakobsson stått för förarbetet.

En glad målskytt korsade händerna framför bröstet i "den albanska dubbelhövdade örnen", en gest som har skapat kontrovers tidigare i sommar.

- Det kom spontant och var absolut inte planerat, säger Kosovare Asllani, vars båda föräldrar är kosovoalbaner.

Böter i VM

I herr-VM dömdes tre schweiziska spelare till böter för att två av dem gjorde gesten mot Serbien, ett land som inte erkänner ett självständigt Kosovo. Men Asllani är inte orolig för böter.

- Det här var inget politiskt. Då var det ju kanske lite speciellt med tanke på vilket land de mötte. Det här var mer en hyllning till Kosovo, mitt ursprung. Samtidigt så har mina brorsbarn precis lärt sig den, så det var lite till dem också, säger hon.

- Det är ju jättemånga som gör den. Han med krullet i Belgien (Axel Witsel, reds. anm.) gjorde den också nyligen i en landskamp. Och jag tror inte att de bötfällde honom.

Med 40 minuter kvar byttes Asllani ut. Dels för att inte riskera en varning, vilket hade betytt avstängning i VM-kvalavgörandet mot Danmark på tisdag. Dels för att spara på ett trilskande högerknä.

- Jag hade lite känning, men det känns helt okej, det känns helt okej.