Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Caroline Seger under Sveriges träning på Friends arena inför lördagens landskamp mot Tyskland som lockar en rekordpublik.
Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Caroline Seger under Sveriges träning på Friends arena inför lördagens landskamp mot Tyskland som lockar en rekordpublik.

Asllanis publikkritik: "Sverige tappar mark"

Över 30 000 åskådare när landslaget spelar en landskamp. Men svenska seriematcher har fortfarande svårt att locka ens tusen.

ANNONS
|

De positiva orden avlöser varandra inför fotbollslandslagets historiska landskamp mot Tyskland på Friends arena på lördag då över 30000 åskådare och publikrekord väntas.

Om drygt en vecka inleds damallsvenskan som förra året i snitt lockade knappt 895 åskådare per match.

Landslagsstjärnan Kosovare Asllani, till vardags i Linköping, vill se större investeringar i klubbarna – och därmed en utveckling publikmässigt.

- Det är ingen som står där och tvingar publiken att gå till matcherna, det är självmant. Det handlar om marknadsföringen som klubbarna lägger ned och att folk och klubbar visar att de vill hänga med, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Lag och klubbar som inte hänger med nu – det ser inte positivt ut för dem. De halkar efter, så är det ju, säger hon.

"Tar över världen"

I Spanien sattes nyligen världsrekord i publik för en dammatch när Atlético Madrid mötte Barcelona och lockade drygt 60000 åskådare. I Italien kontrade Juventus med att ha en publik på knappt 40000 i ett ligamöte med Fiorentina. Asllani vill att fler svenska elitklubbar har både dam- och herrlag.

- Det är den vägen man måste gå. Vi har en produkt (damallsvenskan). Man måste investera och man måste marknadsföra. Så enkelt är det, det är det som är vinnarreceptet. Se på Atlético Madrid och Juventus. De gör stora grejer för damfotbollen. Det är otroligt viktigt i den tiden vi lever i nu. Vi tar mer och mer över världen.

Gratisbiljetter

Publiksiffrorna i Spanien och Italien kryddades av ett stort antal biljetter som gavs bort gratis. Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson tycker ändå det är enbart positivt.

ANNONS

- Ja, det tycker jag. Det viktigaste är att få folk att gå. Sedan kan de se annorlunda ut i framtiden men vi är här och nu och då får vi söka olika delar för att locka folk och då ingår det också naturligtvis, säger han.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors tror också att vägen med gratisbiljetter vid vissa tillfällen är rätt.

- Till att börja med tror jag att det är viktigt att publiksiffran är hög – att man gör ett trendbrott, att man slår genom taket på något sätt. Då tror jag också att många kommer tillbaka. Sedan ska man naturligtvis se till att man tar betalt för det också, men till att börja med är det viktigt att vi får höga publiksiffror, numerären gör att det sprids på ett sätt som är väldigt positivt, säger hon.

ANNONS
TT
Fakta: Publiksnitt i damallsvenskan 2018

Piteå IF: 1999 åskådare (hemma), 768 (borta)

Hammarby: 1383 (h), 813 (b)

Göteborg: 1087 (h), 935 (b)

Eskilstuna United: 1062 (h), 747 (b)

FC Rosengård: 917 (h), 1633 (b)

Linköping: 756 (h), 889 (b)

Kristianstad: 746 (h) 662 (b)

Djurgården: 679 (h), 987 (b)

Vittsjö: 557 (h), 915 (b)

Växjö: 552 (h), 977 (b)

IFK Kalmar: 506 (h), 600 (b)

LB07: 484 (h), 812 (b)

Totalsnitt: 895

Källa: Svenska fotbollförbundet

ANNONS