"Att önska livet ur någon är inte okej"

Får man vräka ur sig vad som helst i stridens hetta? Jag tycker det finns en gräns för vad som är tillåtet. Att önska livet ur någon efter en match är i min värld att gå över gränsen, även om det bara är med ord.

ANNONS
|

Luleås tränare Petter Lasu Nilsson hamnade i rampljuset i veckan efter att hans lag åkt ur SM-slutspelet. Inför tv-kamerorna gav han uttryck för en enorm ilska över ett bortdömt mål. Domaren var inte vatten värd och han gav uttryck för att han just där och då hade kunnat mörda någon. I eftersnacket bland krönikörer och på sociala medier blev det blandade reaktioner. Några tyckte att hans reaktioner var helt naturliga. Att känslorna var befriande ärliga och att han ska ha heder för att han inte gick ut och gav en intervju full av klyschor och förväntade svar. Andra menar att han gick över gränsen och att det aldrig är okej att använda ord som mörda och helvete hur arg man än är.

ANNONS

Jag kan också tycka det är befriande med tränare och spelare som går utanför ramarna. Som ger oväntade svar och bjuder på sig själva. Alltför ofta hör vi ord som "ta en match i taget" och "bollen är rund". Men att önska livet ur någon är i min värld absolut inte okej. Där har spelare och ledare ett stort ansvar. Inte minst i rollen som förebild för mängder med barn och ungdomar som vill bli som sina idoler.

Det pågår ständigt ett arbete ute i föreningarna med att fostra barn och ungdomar till reko människor och idrottsutövare. Att ta en framgång är inte alls svårt, men att kunna framstå som sportslig också i motgång är inte lika lätt. Och det blir inte lättare i ett allt tuffare klimat inom ungdomsidrotten där ledare och föräldrar borde föregå med gott exempel.

Att kunna hantera när man tycker att en domare gör fel borde ingå i spelet, precis på samma sätt som filmningar och fusk gör det. Frågan aktualiserades i samband med Barcelonas Luiz Suarez filmning mot Paris SG i förra veckan. Jag upplevde en förändrad nyans i kommentarerna efter matchen där vissa experter och krönikörer fördömde agerandet, men förvånansvärt många inte gjorde det utan tyckte att han kom undan tack vare Barcelonas fantastiska spel.

ANNONS

I förra veckans krönika skrev min kollega Erik Weiefors om domarens roll och hur svårt det är att fatta ett korrekt beslut på en tiondels sekund utan alla repriser ur olika vinklar. Jag välkomnar Östers IF:s initiativ att ta krafttag mot filmningar och bestraffa egna spelare som förstärker på ett överdrivet sätt. Att i alla fall försöka ta lite av ansvaret själva och inte lägga allt på domaren. Jag hoppas verkligen det kommer att få den önskade effekten. Filmningar och fusk är nämligen det värsta jag vet. Men när det väl gäller vill alla vinna. Och då tar man till vilken metod som helst och är beredd att säga vad som helst.

ANNONS