Nicklas Bäckström jublar efter sitt första mål mot Carolina.

Bäckströms dubbel sänkte Carolina

Den regerande mästaren Washington inledde årets NHL-slutspel med en seger. Men det satt hårt åt, och laget kan tacka Nicklas Bäckström för vinsten mot Carolina. William Nylander hittade också målet, när Toronto vann mot Boston.

|

Det finns värre saker än att leda med 3–0 i ishockey, men Washington visade precis som Tampa Bay dagen före att det heller inte alltid är så lätt. Florida-laget tappade på torsdagen 3–0 till 3–4 mot Columbus, och Carolina var nära att göra samma vändning mot Washington.

De regerande mästarna slappnade av lite väl mycket och hemmapubliken fick plötsligt börja bita på naglarna igen. Hemmalagets 3–0 inför tredje perioden blev snabbt 3–2. Inom loppet av drygt två minuter passade Lucas Wallmark två gånger till Andrej Svetjnikov, som hittade målet.

"Jättematch"

Det återstod då över tolv minuter av intensiv ishockey, som blev ännu mer spännande när TJ Oshie med 3.30 kvar åkte ut för hög klubba. Nicklas Bäckström fick två gånger täcka skott, men närmare kom Carolina inte. Lars Eller satte 4–2 i öppet mål och saken var klar.

- Det var en jättematch av Nicklas. Han spelar på mycket hög nivå och lyfter sig ännu mer nu. Han får inte tillräckligt med beröm för sitt uppoffrande spel. Villigheten att täcka skott och kämpa i försvaret är imponerande, säger tränaren på en Todd Reirden efter matchen.

Bäckström hade tidigare presenterat sig, dubbelt upp.

Ser framåt

Vid 1–0 fick svensken pucken vid egen blålinje, avancerade framåt och när Jaccob Slavin försökte störa kom ett högt skott som gick in bakom Petr Mrazek. Det hade då gått tio minuter av matchen.

2–0 kom drygt tre minuter senare, i numerärt överläge. Washington passade runt pucken tills Jevgenij Kuznetsov hittade Bäckström helt fri, dryga metern framför mål. En styrning senare och svensken var tvåmålsskytt på nytt.

- Det spelar ingen roll vem som gör målen, så länge vi vinner. Nu ser vi fram emot nästa match på lördag, säger Bäckström själv på lagets hemsida.

- Trots att vi släppte in dem i matchen fick vi inte panik.

Alexander Ovetjkin satte 3–0 i nästa numerära överläge, fortfarande i första perioden, innan Carolina alltså vaknade.

Nylander slog till

Även i Boston blev det svenskmål. Torontos William Nylander har haft det kämpigt sedan höstens utdragna kontraktsförhandling och sedan comebacken i december har det bara blivit sju mål på 54 matcher.

Men när det nu är slutspel slog 22-åringen till.

I slutet av andra perioden gjorde Nylander 3–1 för Toronto. I en snabb spelvändning hittade Nazem Kadri Nylander med en lysande passning, svensken kunde ensam skrinna mot mål från blålinjen och hade inga problem att få pucken i mål.

- Jag sköt bara och hade lite tur när den gick in, säger Nylander på lagets Twitter.

Boston hade dittills dominerat matchen, men saknade effektiviteten framför mål.

Trots att hemmalaget försökte ligga på även i tredje perioden, och i slutet plockade ut målvakten Tuukka Rask, kom laget inte ikapp Toronto, som i stället kunde punktera matchen när lagets målkung John Tavares gjorde 4–1 i öppet mål.

- Det är stort att vinna första bortamatchen i serien. Nu måste vi fortsätta på samma sätt, säger Nylander

Mikael Backlund gjorde det tredje av Calgarys fyra mål i det första mötet med Colorado, som hemmalaget vann med 4–0. Rasmus Andersson fick en assist till svenske kollegans mål. Målvakten Mike Smith räddade alla 26 skotten.

Fakta: Åttondelsfinalerna