Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hemma med sportabstinens? Bohusläningen tipsar nu om tio dokumentärer som går att streama. Bild: Bildbyrån

Bästa sportdokumentärerna att streama just nu

Mästerskap flyttas fram och slutspel ställs in. Har du också sportabstinens just nu? Här listar Bohusläningen tio sportdokumentärer som du kan fördriva tiden med i väntan på direktsänd idrott.
Bild: Netflix

Cheer – Netflix

Dokumentärserie om collegelaget i cheerleading vid Navarro College i Texas. Här varvas stenhårda träningar, tuffa skador och enorm press på att leverera under en kort karriär med problem och händelser i privatlivet. Visar att cheerleading handlar om betydligt mer än att bara vifta med pom-poms.

Bild: Cmore

Four falls of Buffalo – Cmore

Idrotten kan vara grym. Fråga bara det amerikanska fotbollslaget Buffalo Bills. Den här dokumentären berättar historien om hur laget lyckades ta sig till Super Bowl (NFL-finalen) fyra år i rad på 90-talet men förlorade allihop.

Bild: CARL SANDIN

Mackan – Viaplay

En av allsvenskan och svensk fotbolls kanske största vattendelare. Men det spelar ingen roll vad du egentligen tycker om Marcus Rosenberg för att uppskatta den här dokumentären. Ett kamerateam har följt MFF-profilen i över två års tid och fångar bland annat karriärens smått osannolika slut.

Bild: INTERNATIONAL HOCKEY ARCHIVES

Hockeyns historia – SVT Play

Tycker du om ishockey är den här dokumentären i tre delar ett måste. Jens Lind och Albert Svanberg tar oss med på en fantastisk resa genom historien och berättar hur ishockeyn gick från en doldissport till en av våra mest uppskattade idrotter.

Bild: LEE SMITH

Sunderland ’til I die – Netflix

När dokumentärer om andra fotbollsklubbar känns galet tillrättalagda blev det precis tvärtom för Sunderland. För serien som skulle skildra lagets återkomst till Premier League blev precis tvärtom. En historia om en pressad klubb där stämningen nästan går att skära igenom med en kniv. Säsong 2 är ute nu.

Bild: JED LEICESTER

Hard knocks – Viaplay

Långkörare som varje år följer ett nytt lag i den amerikanska fotbollsligan NFL. Den senaste säsongen skildrar Oakland Raiders försäsong där laget måste ta ett gäng tuffa beslut för att vara redo inför grundserien. Nära, tillgängligt och exklusivt.

Bild: Cmore

Once brothers – Cmore

Vlade Divac och Drazen Petrovic var två lysande stjärnor på baskethimlen. De blev goda vänner när karriären började i forna Jugoslavien och därefter i NBA i USA. Men när inbördeskriget i Jugoslavien bröt ut förändras duons vänskap för evigt.

Bild: Netflix

Last chance U – Netflix

Från skaparna av Cheer. Dokumentärserie i tre säsonger om spelarna i två olika junior collegelag i amerikansk fotboll. Här får spelarna, under stenhård ledning, en sista chans att leva upp till sin potential och ta sig vidare till något av USA:s allra bästa universitet. Gastkramande och känslosamt på samma gång.

Bild: SVT Play

Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria – SVT Play

En dokumentär av Jens Lind om simhopperskan Greta Johansson som blev Sveriges första OS-mästarinna när hon tog guld vid spelen i Stockholm 2012. Men filmen handlar lika mycket om Johanssons liv där hon emigrerar till USA och blir en framgångsrik tränare vid Stanford university.

Bild: Netflix

Ikaros – Netflix

Bryan Fogel, en amerikansk amatörcyklist, blir intresserad av hur mycket dopning kan förbättra hans prestationer på sadeln och tar hjälp av den ansvarige för Ryssland antidopningsorganisation. Men under filmens gång snubblar Fogel över en av historiens allra största dopingskandaler. Spännande och häpnadsväckande.