Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta.  Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Meraf Bahta. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Bahta stängs av – så länge blir hon borta

Meraf Bahta fälls för dopingförseelse. Det beslutade en enig Riksidrottsnämnd (RIN) i dag.

Bahta stängs därmed av från både träning och tävling i ett år mellan 1 september 2018 till och med 30 augusti 2019.

– Vi är inte nöjda utan hade förstås hoppats på en helt friande dom, säger Hälle IF:s ordförande Christian Persson efter att ha studerat domslutet som han betecknar som en av de snårigaste han läst.

– Det finns många godtyckliga gränssnitt i resonemanget, men det känns bra att de drar tillbaka avstängningstiden och att hon nu har fast mark under fötterna och kan ladda för en comeback. Nu gäller det att hålla huvudet klart, träna på och ta en gruvlig revansch direkt. Hon är ju klar för att tävla under den sista dagen av årets SM, säger han.

Det innebär att Bahta också kan ta sig till VM i Qatar i slutet av september. Tidsgränsen för att kvala in går ut 6 september. Om det svenska förbundet har platser kvar i aktuella grenar och inbjudan inkommer från det internationella friidrottsförbundet (IAAF) kan nya uttagningar göras till och med den 15 september.

Bakgrunden till Meraf Bahtas avstängning: Dopingkommissionen har anmält Bahta med hänvisning till att hon, i strid med idrottens antidopingreglemente, vid tre tillfällen under en tolvmånadersperiod brutit mot bestämmelserna om så kallad vistelserapportering under tiden juni 2017 - maj 2018. Vid ett av tillfällena lämnades vistelserapport in för sent och vid två tillfällen befann sig Bahta inte på de platser där hon uppgett att hon skulle finnas tillgänglig för dopingkontroll.

Ärendet prövades inledningsvis av Dopingnämnden, som är första instans i dopingärenden. I Dopingnämnden friades Meraf Bahta av nämndens majoritet. Efter att Dopingkommissionen överklagat beslutet, har RIN nu kommit fram till att Meraf Bahta brutit mot reglerna för vistelserapportering på ett sätt som medför att det är fråga om en dopingförseelse.

Den typ av dopingförseelse som Bahta gjort sig skyldig till leder normalt till en avstängning om två år. Antidopingreglementet medger dock att avstängningen sätts ned till ett år, när det finns förmildrande omständigheter vilket Dopingkommissionen ansett i det här fallet och har därför yrkat på ett års avstängning.

Eftersom handläggningstiden också varit ovanligt lång, utan att det berott på Bahta, har kommissionen också begärt att avstängningstiden ska räknas från den 1 september 2018 vilket också blev fallet.

Parterna har nu möjlighet att överklaga RIN:s beslut till Idrottens skiljedomstol, CAS.

– Det har varit en lång väntan, men nu har Meraf, hennes omgivning och även vi ett beslut att förhålla oss till. Vi ser även att det finns flera anledningar att granska processen. Avstängningens längd och dateringen visar också på komplexiteten i ärendet. Vi kommer nu att gå igenom beslutsunderlaget närmare, säger Stefan Olsson, generalsekreterare, Svensk Friidrott på förbundets hemsida.